FNV Bouw

Deeltijd in de bouw op Drents presenteerblaadje

De bouwnijverheid krijgt vanuit Drenthe op een presenteerblaadje aangeboden hoe deeltijdwerken kan worden gepromoot en georganiseerd. Op 6 september sluit de succesvolle pilot 'Deeltijd in de bouw' af met een uitgetest en werkbaar model. Vanuit het Ministerie OCW, Directie Emancipatie, is bijzonder positief gereageerd op de uitkomsten van het

proefproject en worden de verdere ontwikkelingen nauwlettend gevolgd.

De initiatiefnemers waren Enova Emancipatieadviesbureau Drenthe, FNV Bouw en het Opleidingscentrum Bouw (OCB) in Ruinen.

Drie jaar geleden al inventariseerde het Economisch Instituut Bouwnijverheid dat 40% van de werknemers in de bouw graag in deeltijd zou werken. De tradities in de bouw werkten daaraan echter niet mee. Met subsidie van ondermeer het Europees Sociaal Fonds werd in Drenthe dit punt opgepakt.

Er zijn inmiddels 12 werknemers bemiddeld naar 10 werkgevers in Drenthe. Maar de pilot heeft meer resultaten: het Opleidingscentrum Bouw gaat in het Noorden door met bemiddeling van mensen in deeltijd en aan de rest van het land wordt het model aangeboden. Vanuit het OCB is een besloten vennootschap opgericht, ProFlex Bouw BV, eerst opgezet als bemiddelingsbureau, inmiddels ook werkgever.

Een ander belangrijk resultaat van de Drentse pilot is dat deeltijdwerk nu in de bouw op de agenda staat. Het economisch tij speelt hierin een positieve rol: de komende jaren worden vakbekwame werknemers schaars. Naar schatting zijn er de komende twee jaar 30.000 extra arbeidsplaatsen nodig. Werkgevers zeggen nu: 'beter een halve dan geen werknemer'. Een paar jaar geleden hadden ze gezegd: 'beter een hele dan een halve werknemer'. De bouwsector zal nu actie moeten ondernemen om de branche aantrekkelijk te houden en te maken, ook voor nieuwe groepen als vrouwen en allochtonen. Bovendien is deeltijd aantrekkelijk voor ouderen, in combinatie met deeltijd-vroegpensioen. En het project kan moeiteloos worden uitgebreid naar gedeeltelijk arbeidsgeschikten.