Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


05 sep 2007

'Aanpak voetbalvandalisme verslapt'

De aanpak van voetbalvandalisme moet weer verscherpt worden. Bij een aantal wedstrijden hebben zich afgelopen seizoen ernstige incidenten voorgedaan. Daarnaast baart de toename van het aantal ongewenste spreekkoren zorgen.

Zowel in preventief beleid als op het gebied van consequent toepassen en handhaven van regels valt het nodige te verbeteren. Dat stelt het Auditteam voetbalvandalisme in het eindrapport over het seizoen 2006-2007, dat vandaag is aangeboden aan minister Ter Horst van BZK.

Nog steeds vinden de meeste incidenten buiten het stadion of in de binnenstad plaats. Ook vinden relatief veel incidenten plaats bij aanvallen op het busvervoer van uitsupporters. In het stadion worden nog steeds incidenten geconstateerd zoals het vernielen van stoeltjes, betreden van het speelveld, afsteken van vuurwerk en confrontaties met uitsupporters op de tribunes van thuissupporters.

Ondanks landelijke afspraken over preventie van voetbalvandalisme, wordt er lokaal te weinig aan gedaan. De gemeente heeft hier een regierol in. Als deze rol concreet wordt ingevuld, kan er nog veel winst behaald worden in het voorkómen van voetbalvandalisme.