Gemeente Oisterwijk

Den Boogaard en Tiliander vastgesteld
22-08-2007
Exploitatievoorstel Den Boogaard en Tiliander vastgesteld

Structurele bijraming van 64.000 op meerjarenbegroting noodzakelijk

Het college van Oisterwijk stelt de raad voor een aantal randvoorwaarden vast te stellen voor de exploitatie van zowel cultuurcentrum Tiliander als van sociaal-cultureel centrum Den Boogaard. Deze randvoorwaarden bestaan onder andere uit de organisatiestructuur voor de nieuwe koepelorganisatie, de kosten van de exploitatie en de dekking daarvan.

Beheerstructuur

Op 29 maart 2007 heeft de raad ingestemd met een koepelorganisatie voor Den Boogaard en Tiliander. Daarna is onafhankelijk advies gevraagd voor de concrete vormgeving van de juridische en fiscale structuur voor de exploitatie van Den Boogaard en Tiliander. De kern van dit advies luidt om uit te gaan van de bestaande organisatiestructuur van Tiliander en deze uit te breiden tot een koepelorganisatie voor Den Boogaard en Tiliander samen. Daarvoor wordt een nieuwe stichting cultuurcentra Oisterwijk-Moergestel opgericht met daaronder een Exploitatie B.V.

Het college kan zich vinden in dit advies. Op deze manier zijn er maximale synergievoordelen te behalen. Zo kunnen personeel en materieel zonder kosten worden uitgewisseld en ontstaat inkoopvoordeel. Verder kunnen winsten en verliezen onderling gecompenseerd worden.

Tekort op meerjarenbegroting

In juli 2007 heeft het college opdracht gegeven om de oorspronkelijke meerjarenbegroting voor Den Boogaard uit 2005 bij te stellen aan de hand van de meest actuele situatie. Hierbij is gebruik gemaakt van realistischere gegevens dan in 2005, onder andere op basis van ervaringsgegevens van Tiliander.

Het geschatte exploitatietekort voor Den Boogaard blijkt structureel groter te zijn dan in 2005 begroot. Samen met de compensatie voor de hogere huisvestingskosten van de gebruikers, resulteert dit in een structureel tekort in de gemeentelijke begroting van 64.000. Het college stelt de raad voor dit bedrag vanaf 2008 in de meerjarenbegroting bij te ramen.

Exploitatie Den Boogaard tot 1 januari 2008

In verband met de opening van Den Boogaard in september, heeft het college besloten vanaf 1 september tot en met 31 december 2007 het gebouw Den Boogaard te verhuren aan Tiliander Exploitatie B.V., ter overbrugging van de periode waarin de definitieve beheerstructuur vorm moet krijgen. Aan Tiliander Exploitatie B.V. is een budgetsubsidie toegekend ter grootte van
128.000 in de periode van 1 september tot en met 31 december.

Aan de vaste gebruikers van Den Boogaard wordt in totaal 15.000 aan aanvullende subsidies toegekend ter compensatie van hun hogere huisvestingskosten in de genoemde periode.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyDisclaimer Colofon