GroenLinks

Evaluatie anti-terreurmaatregelen broodnodig


De Europese Raad en de Commissie werden op 5 september in het Europees Parlement geducht aan de tand gevoeld over de maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. Kathalijne Buitenweg nam mede het initiatief tot het debat. Zij is blij dat er eindelijk toezeggingen zijn gedaan om het Europese terrorismebeleid te evalueren.

Zo wordt het takenpakket voor een nog te benoemen Europese anti-terrorismecoördinator, die de Nederlander Gijs de Vries moet opvolgen, onder de loep genomen. En de Europese Raad komt in de volgende plenaire zitting eind september met een lang verwachte reactie op het rapport van Dick Marty, die namens de Raad van Europa onderzoek deed naar geheime CIA-acitiveiten in Europa.

Overhaaste maatregelen
Volgens Buitenweg is een evaluatie van het Europese anti-terrorismebeleid hard nodig: "Veel maatregelen zijn overhaast genomen. De centrale vraag is of de Europese ministerraad zich feilbaar acht in het Europese terroristenbeleid? De EU moet goed onderzoeken of het mogelijk is dat er sinds 11 september 2001 wetten zijn gemaakt, die disproportioneel waren of niet effectief zijn gebleken."

Onmogelijk mandaat
Buitenweg geeft als voorbeeld dat voormalig EU-coördinator voor terrorismebestrijding Gijs de Vries met een onmogelijk mandaat was opgezadeld: "Deze conclusie mag je gerust trekken uit de uitspraken van de Portugese EU-voorzitter in het debat in het Europees Parlement. Een opvolger voor de Nederlander is nog steeds niet gevonden, omdat de lidstaten eerst het takenpakket en de plaats binnen de instellingen, die een nieuwe coördinator moet innemen, willen heroverwegen."

Buitenweg zegt dat ze hierover niet verbaasd is: "Alleen een mannetje in Brussel maakt het beleid van de lidstaten nog niet samenhangend en beter gecoördineerd. De lidstaten moeten kiezen of ze nationale zeggenschap willen houden of dat ze daadkrachtige Europese samenwerking willen."

Europese terreurlijst
Ook kondigde de Raad aan de lijsten met terreurverdachten tegen het licht te houden. "Dat is absoluut noodzakelijk. Twee maanden geleden nog bepaalde het Europees Hof van Justitie dat de Stichting Al-Asqsa en de in Nederland woonachtige Filippijnse activist José Maria Sison op onrechtmatige wijze op de Europese terreurlijst zijn geplaatst. De vraag is dus niet alleen hoe mensen op die Europese terreurlijsten komen, maar ook hoe ze er ooit weer afkomen."

Feiten openbaar boven tafel
Het is nog onduidelijk of de evaluatie van de Raad en de Commissie openbaar worden gemaakt en of men ook kijkt naar de impact die de maatregelen hebben op de rechten van de Europese burgers. Buitenweg heeft al aangekondigd desnoods een beroep te doen op de Europese wet van openbaarheid van bestuur om af te dwingen de resultaten voor het publiek boven tafel te krijgen.

Zie ook:

* dossier Privacy, politie en justitie

* dossier CIA-activiteiten

Zie het origineel