Beroep op jeugdzorg blijft toenemen


Beroep op jeugdzorg blijft toenemen

De wachtlijst in de jeugdzorg blijven toenemen, maar niet sterker dan verwacht. Dat schrijft minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) vanavond in een brief aan de Kamer.

Op 1 juli 2007 moesten bijna 3100 kinderen langer dan negen weken wachten op jeugdzorg.

Op 1 april waren dat er 2100. Om de gestegen vraag naar jeugdzorg het hoofd te kunnen bieden, heeft minister Rouvoet in juni van dit jaar besloten ¤ 30 miljjoen extra beschikbaar te stellen aan de provincies en grootstedelijke regio's. Dit bedrag komt bovenop de ¤ 40 miljoen die vanaf 2007 structureel extra beschikbaar is vanwege de verwachte extra groei. ' Bij de extra toekenning in juni heb ik al rekening gehouden met deze vraagontwikkeling. Ik ga er dan ook vanuit dat deze middelen toereikend zijn om in de toegenomen vraag te kunnen voorzien ', aldus de minister in de brief.

Het eerder deze week in de media geschetste beeld dat het aantal jeugdbeschermingsmaatregelen, waaronder ook de (voorlopige) ondertoezichtstellingen, toeneemt, is volgens Rouvoet juist. Maar uit de cijfers blijkt vooralsnog niet dat de toename zo fors is als in de media wordt gesuggereerd. Verklaringen zijn vooral te vinden in de toegenomen aandacht voor jeugdproblematiek, de toegenomen alertheid van een ieder en vooral professionals. 'De cijfers geven aan dat de toenemende alertheid ertoe leidt dat we méér ernstige situaties op het spoor komen, niet dat er overhaast en onterecht wordt ingegrepen.'

De brief van minister Rouvoet is terug te vinden op www.jeugdengezin.nl


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed