Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws - Persbericht
Symposium 20 jaar Montreal Protocol

Mondiaal beleid bescherming ozonlaag succesvol

24 augustus 2007 - Twintig jaar na het Montreal Protocol blijkt dat de afspraken om de ozonlaag te beschermen werken. De productie en het gebruik van ozonlaagaantastende stoffen (cfk's) zijn sterk afgenomen. Bovendien blijkt het Protocol bij te hebben gedragen aan het beperken van het broeikaseffect. Zonder het Protocol zou de broeikaswerking van ozonlaagaantastende stoffen tweemaal zo groot zijn geweest.

In 1974 onderkenden Molina en Rowland als eersten dat cfk's de ozonlaag konden aantasten. Zij gaven daarmee een vroeg signaal af van mogelijke toekomstige problemen. De bezorgdheid om de ozonlaag werd in 1985 versterkt door de ontdekking van het ozongat boven Antarctica. Om mens en milieu te beschermen werd daarom op 16 september 1987 het Montreal Protocol opgesteld. Het Montreal Protocol en de latere amendementen zorgden ervoor dat de productie van ozonlaagaantastende stoffen in de afgelopen 20 jaar sterk is teruggedrongen. Ook de hoeveelheid ozonlaagaantastende stoffen in de atmosfeer is de afgelopen jaren enigszins afgenomen.

Dit is een belangrijk signaal, want het geeft aan dat internationale afspraken effect kunnen hebben. Het biedt beleidsmakers handvatten voor de inspanningen die nog geleverd moeten worden om internationale afspraken rond biodiversiteit (2010), klimaat (Kyoto 2012) en armoedebestrijding (Millennium Development Goals 2015) te halen en om goede afspraken voor de komende decennia te maken.

RIVM, KNMI en MNP organiseren in Bilthoven het symposium '20 jaar Montreal Protocol' Naast verschillende sprekers zal mr. Jaap Enter, waarnemend directeur generaal Milieu namens Minister Jacqueline Cramer van VROM reageren op dit succesvolle internationale beleid en een brochure over de successen van het Montreal Protocol in ontvangst nemen.

Wanneer: 5 september 2007, 13.30 uur - 17.00uur (ontvangst vanaf 13.00 uur)

Waar: RIVM en MNP, Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, Bilthoven

Waarover: Successen van twintig jaar Montreal Protocol en lessen voor het klimaatbeleid

PROGRAMMA

Dagvoorzitter: dr.ir. Reinout Woittiez, directeur Milieu en Veiligheid RIVM

Coreferent: dr. ir. Bert Metz, MNP, co-voorzitter van de werkgroep over maatregelen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

13.00 uur Ontvangst bij RIVM

13.30 uur Opening - dr.ir. Reinout Woittiez

13.40 uur Waarnemingen en trends - prof.dr. Hennie Kelder, KNMI

14.05 uur Successen van het Montreal Protocol: verleden, heden en toekomst van ozon, uv en gezondheidsrisico's - dr. Harry Slaper, RIVM

14.30 uur De rol van het bedrijfsleven bij mondiale milieuverdragen - dr. Lambert Kuijpers, TUE

14.55 uur PAUZE

15.20 uur De rol van het Montreal Protocol in de klimaatproblematiek - dr. Guus Velders, MNP

15.45 uur Nationaal en mondiaal beleid en onderzoek: lessen uit het verleden - prof.dr. Frank Biermann, VU/IVM

16.10 uur De brochure over successen van het Montreal Protocol wordt aangeboden aan mr. Jaap Enter, waarnemend directeur generaal Milieu van VROM, door dr.ir. Frits Brouwer, hoofddirecteur KNMI

16.15 uur Reactie namens minister Jacqueline Cramer van VROM door mr. Jaap Enter, waarnemend Directeur Generaal Milieu

16.30 uur Afsluiting - dr.ir. Reinout Woittiez, dagvoorzitter, gevolgd door een hapje en drankje.

Na de afsluiting is er gelegenheid voor interviews met de sprekers.

Deelnemers ontvangen de brochure over de successen van het Montreal Protocol die door KNMI, RIVM, MNP en het Belgische KMI is samengesteld.

U kunt zich aanmelden voor het hele symposium of voor het deel vanaf de pauze bij Marieke Timmer, persvoorlichter RIVM, marieke.timmer@rivm.nl of tel. 030 - 274 40 49.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: KS 07/24
Eerste uitgave: 24-08-07