Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Buurtbemiddeling IJsselmonde

Nieuwe training start binnenkort

Buurtbemiddeling is er voor bewoners in de wijk, die problemen of ruzie hebben met hun buren. Wanneer het niet lukt om in onderling overleg tot een oplossing te komen, kan Buurtbemiddeling IJsselmonde ingeschakeld worden. Het team van vrijwilligers bestaat uit bewoners uit IJsselmonde, die getraind zijn om te bemiddelen.

Hoe werkt buurtbemiddeling?
Als u een probleem of een klacht wilt aanmelden, dan kunt u bellen naar het onderstaande telefoonnummer. De projectleider bespreekt met u wat de mogelijkheden zijn. Die zorgt ervoor dat twee bemiddelaars een afspraak maken met u. U wordt dan uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wordt een afspraak gemaakt met uw buren. Ook die worden gevraagd om voor een gesprek te komen. De volgende stap is dat u beiden met de bemiddelaars om de tafel gaat zitten. In dat gesprek wordt gezamenlijk naar een oplossing voor de problemen gezocht. Een oplossing, die voor u beiden acceptabel is.

Onafhankelijk en onpartijdig
Buurtbemiddeling IJsselmonde heeft een onafhankelijke positie. Ze hoort niet bij een bepaalde organisatie. De projectleider heeft wel regelmatig overleg met andere organisaties om goed met elkaar samen te werken wanneer dat nodig is. Buurtbemiddeling IJsselmonde is onpartijdig. Wanneer bewoners een bemiddeling hebben, dan zijn de bemiddelaars neutraal. Om die reden worden de gesprekken altijd op neutraal terrein gevoerd! De bemiddeling is geen kwestie van wie er wint of het meest zijn recht haalt. Een bemiddeling is succesvol als de betrokken bewoners naar huis gaan met een oplossing waarover ze beiden tevreden zijn.

Spelregels buurtbemiddeling
Buurtbemiddeling staat of valt met de bereidheid van bewoners om met elkaar te praten en samen naar oplossingen te zoeken. De buurtraadsleden gaan dus niet op verzoek van een bewoner bij de buren langs om even te vertellen wat wel en niet mag. Problemen waarbij sprake is van geweld of zware psychische problemen worden niet door het bemiddelaarsteam bemiddeld. De projectleider kan wel met u bespreken bij welke instantie u eventueel aan kunt kloppen. Bewoners uit heel IJsselmonde kunnen van buurtbemiddeling gebruik maken.

Is Buurtbemiddeling IJsselmonde iets voor u?
Wilt u zich inzetten voor uw buurt? Kunt u goed luisteren? Kunt u zich onpartijdig opstellen? Bent u bereid een training te volgen? Kom dan eens praten zodat u tijdens een persoonlijk gesprek erachter kunt komen of het iets voor u is. Het team van vrijwilligers bestaat inmiddels al uit dertig enthousiaste mensen. U kan daar ook deel van gaan uitmaken. Buurtbemiddeling is immers voor, door en van bewoners. De eerstvolgende training start op 5 september. Voor een persoonlijk gesprek kunt u bellen naar Buurtbemiddeling IJsselmonde, tel. 010 - 482 04 71.