Persuitnodiging:

Ondertekening convenant minder bureaucratie onderzoeksubsidies

Woensdag 5 september tekenen de Rijksoverheid (FIN, OCW, VROM, EZ, WWI en LNV) en de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) een convenant om de bureaucratische rompslomp rond subsidiestromen bij universiteiten te verminderen.
De ondertekening vindt plaats van 11.00 -11.30 uur op het ministerie van Financiën (Daalderzaal), Beatrixlaan 512, Den Haag.
Bij de ondertekening zullen de ministers van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de staatssecretaris van Economische Zaken en de voorzitter van de VSNU aanwezig zijn.

Journalisten die deze bijeenkomst willen bijwonen worden vriendelijk verzocht zich aan te melden via het secretariaat van de afdeling voorlichting: 070 - 342 76 75.

Woordvoerder: Maryse Ducheine 06 - 51 61 31 90

Achtergrondinformatie:
Uniforme regels en een efficiëntere verantwoording moeten de bureaucratische rompslomp voor wetenschappers fors verminderen. In het convenant leggen de partijen vast dat zij uniforme begrippen en uitgangspunten gaan gebruiken om de administratieve lasten en de controlelasten voor universiteiten flink terug te dringen. Ook hoeven universiteiten niet meer per subsidie een verantwoordingsdocument op te stellen. Eén document volstaat. Met deze maatregelen besparen universiteiten naar schatting structureel zo'n 60% in de administratielasten en 80% in de controlelasten. De voorstellen worden in 2008 geïmplementeerd. De maatregelen zijn ook toepasbaar op bijvoorbeeld bedrijven en onderzoeksinstellingen.

Het convenant vloeit voort uit een pilotproject. In dit project is gekeken door de bril van de universiteiten en is duidelijk geworden waar alle variëteit tussen de ministeries toe leidt. De kennis en ervaring die hierbij is opgedaan wordt ingezet bij het ontwikkelen van een rijksbrede uniforme subsidiesystematiek die de uitvoering en de verantwoording vergemakkelijkt. Het kabinet beoogt met deze bredere systematiek substantiële efficiencyvoordelen te behalen.

Categorieën: Financiën

Bron: Ministerie van Financiën