Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

TOP-lijsten verdrogingsbestrijding

31 augustus 2007 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

DN. 2007/2522 augustus 2007 30 onderwerp bijlagen

TOP-lijsten verdrogingsbestrijding 1

Geachte Voorzitter,

Op 6 juli jl. heb ik u geïnformeerd over de TOP-lijsten verdrogingsbestrijding (Kamerstuk- nummer 30800 XIV, nr. 134). In die brief heb ik u gemeld dat ik voornemens was in juli mijn goedkeuring te verlenen aan de door de provincies ingediende TOP-lijsten. Naar aanleiding van deze brief heeft LTO mij vragen gesteld over de samenstelling van en het draagvlak voor de provinciale TOP-lijsten.

Omdat ik belang hecht aan voldoende draagvlak voor het verdrogingsbestrijdingsbeleid, waarvoor overigens ook uw Kamer in het Algemeen Overleg op 10 april jl. mijn expliciete aandacht heeft gevraagd, heb ik de provincies aanvullende informatie gevraagd over de selectie van gebieden, de bestuurlijke status, en de betrokkenheid van diverse partijen bij de besluitvorming (zie bijlage).

De definitieve vaststelling van de gebieden zal niet plaatsvinden voordat de provincies mij Ministerie van Landbouw, de aanvullende informatie hebben verstrekt. Ik streef ernaar de lijst nog in september vast Natuur en Voedselkwaliteit te stellen.
Directie Natuur
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401 DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN 2500 EK 's-Gravenhage VOEDSELKWALITEIT, Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

G. Verburg

Directie Natuur

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

DN. 2007/2515 augustus 2007 30 onderwerp bijlagen

TOP-lijsten verdrogingsbestrijding 1 (TRC 2007/4287)
Geacht College,

In mijn brief van 6 juli jl. (Kamerstuknummer 30800 XIV, nr. 134) heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over de TOP-lijsten verdrogingsbestrijding en heb ik aangegeven dat ik voornemens was de door de provincies opgestelde lijsten in juli goed te keuren. Naar aanleiding van deze brief heeft LTO mij benaderd met vragen over de totstandkoming en samenstelling van de lijsten.

Ik hecht, zoals ik ook in debat met de vaste Commissie voor LNV op 10 april jl. duidelijk heb aangegeven, aan voldoende draagvlak voor het verdrogingsbestrijdingsbeleid. Om recht te doen aan de zorg van LTO en om de nog bestaande vragen te kunnen beant- woorden, wil ik u vragen mij te informeren over de volgende punten.


1. Kunt u bevestigen dat de TOP-lijst in de bijlage bij de brief aan de Tweede Kamer van 6 juli jl. overeenkomt met de door uw provincie vastgestelde lijst? Ministerie van Landbouw, 2. Kunt u bevestigen dat in het bijzonder rekening is gehouden met de volgende door Natuur en Voedselkwaliteit de Task Force Verdroging geadviseerde uitgangspunten, die voor een succesvolle Directie Natuur verdrogingsbesrtijding van groot belang zijn: Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401 · Kansrijke gebieden voor het uitvoeren van maatregelen, met in het bijzonder aan- 2500 EK 's-Gravenhage dacht voor het draagvlak bij belanghebbenden, zoals grondeigenaren, agrariërs en Telefoon: 070 - 3786868 andere grondgebruikers; Fax: 070 - 3786100 · Kosteneffectiviteit, in het bijzonder maatschappelijke kosten en baten en haalbaar- heid van natuurdoelen.

Ik zie uw reactie, mede door het door de Tweede Kamer geplande Algemeen Overleg

terzake op 5 september a.s., graag op zo kort mogelijke termijn tegemoet.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --