Gemeente Binnenmaas

Molen Goidschalxoord in de run voor restauratie

De molen van Goidschalxoord is genomineerd voor een nieuwe reeks afleveringen van het televisieprogramma BankGiro Loterij Restauratie, en maakt daarmee kans op 1 miljoen euro. De eerste uitzending is op woensdag 5 september om 21.30 uur op Nederland 2.

14 gebouwen, die landelijk verspreid zijn, dingen mee naar de hoofdprijs. Elke uitzending worden 2 gebouwen die in verval zijn geraakt onder de loep genomen. Na elke uitzending krijgt de kijker de kans om, via de telefoon of per sms, op zijn of haar favoriete gebouw stemmen.

Tijdens de grote live finale op 31 oktober, wordt duidelijk welk bouwwerk uiteindelijk het felbegeerde bedrag van maximaal 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij in de wacht sleept!

De presentatie van de reeks is in handen van Frits Sissing en zal worden bijgestaan door de experts Karel Loeff (architectuurhistoricus) en Marieke van Zanten (kunsthistorica).

De molen Molen Goidschalxoord

In het buurtschap Goidschalxoord werd in 1718 een stenen korenmolen (ook wel poldermolen) gebouwd. Deze molen heeft voor meerdere landbouwdoeleinden werk geleverd: koren, gerst, gort en in de Eerste Wereldoorlog werd ook riet vermalen.

Al vroeg in de twintigste eeuw werden allerlei mechanische toevoegingen gedaan.

Zo zou dit de enige molen zijn met een heuse stofafzuigmachine uit 1914 en er zou een stoommachine in gezeten te hebben. Deze machine werd benut als er geen wind was. Dit laatste technische snufje maakt dat dit een bijzondere molen is, omdat dit uniek in Nederland is. Grote delen van die machines zijn nog min of meer intact.

Na 1953 is aan de molen weinig meer aan onderhoud gedaan en raakte de molen in ernstig verval. Van het gevlucht, de kap, binnenwerk en de romp is weinig meer over. Er is zelfs instortingsgevaar. Restauratie is dus hoog nodig.

Meer informatie over het programma vindt u op www.restauratie.tv.

Meer over de molen: www.molengst.nl.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl