Gemeente Soest

Monumentendag

Datum: 05/09/2007

Open monumentendag 8 en 9 september

De Nationale Open Monumentendag 2007 vindt komend weekend, 8 en 9 september plaats.
Het thema is Moderne Monumenten uit de periode 1900-1965. Het vizier is daarbij - hoofdzakelijk - gericht op panden die gebouwd zijn in de vorige eeuw.

Begin 20e eeuw werden in Soest grote villa's en vrijstaande woningen gerealiseerd; voor de opkomende middenstand verrezen winkelwoonhuizen. Soest biedt geïnteresseerden op zaterdag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur een gevarieerd programma aan vanuit de gedachte dat het boeiend is om eens met andere ogen naar het eigen dorp te kijken.

Dat doen we voor panden langs de vroegere Rijksstraatweg, die we nu kennen als Vredehofstraat, Burgemeester Grothestraat, Van Weedestraat, Steenhoffstraat, Middelwijkstraat, Torenstraat, Kerkstraat en Birkstraat. Het deel tussen Paleis Soestdijk en de Oude Kerk wordt nadrukkelijk onder de aandacht gebracht.

De gemeente Soest heeft samen met het comité Open Monumentendag en Hans Kruiswijk een boekje uitgebracht, waarin meer dan dertig panden langs de flanken van de Eng - kort - worden beschreven en afgebeeld.

Tijdens de Open Monumentendag kan een bezoek worden gebracht aan:
* Expositieruimte Galerie Joost Kreuler

* Museum Oud Soest met de expositie 'Koninklijke Sferen'
* De Oude Kerk met een expositie van de Tanzaniaanse kunstenaar Boblee

* Bezoekerscentrum van stellingkorenmolen 'De Windhond'

Het boekje kan worden afgehaald bij de balie in het gemeentehuis, bij de VVV, in Museum Oud Soest (zaterdag), bij het bezoekerscentrum van de Windhond (zaterdag) en in de Oude Kerk (zaterdag).