Schoonheidscultus laat Nederlanders koud

05/09/2007 09:30
Sebes & Van Gelderen


De grote aandacht in de media voor lichamelijke schoonheid - ook wel de schoonheidscultus genoemd - betrekken de meeste Nederlanders niet op zichzelf. Dat blijkt uit een enquete van HP/De Tijd van deze week onder 864 mensen, uitgevoerd door het bureau Motivaction.
Nederlanders zijn behoorlijk tevreden over hun eigen uiterlijk: zowel mannen als vrouwen geven zichzelf gemiddeld een 7 als rapportcijfer. Vier van de vijf ondervraagden vindt dat er momenteel te veel belang aan het uiterlijk wordt gehecht.
Nederlanders wringen zich dan ook niet in allerlei bochten om aan het schoonheidsideaal te voldoen. Zeventig procent van de vrouwen is per dag nog geen tien minuten bezig met optutten. Aan producten voor lichaamsverzorging geven we weinig uit: 47,5 procent van de vrouwen besteedt er minder dan 10 euro per maand aan. Bij mannen is dat percentage 65,7 procent.
Nog geen 15 procent van de ondervraagden vindt het normaal om al het schaamhaar weg te scheren. Het percentage mensen dat een cosmetisch ingreep - bijvoorbeeld botox-injecties - heeft gedaan is verwaarloosbaar klein. En bijna niemand overweegt zo'n ingreep, meestal met het argument: dat heb ik niet nodig.
Als de Nederlanders ergens ontevreden over zijn, is dat hoofdzakelijk over hun gewicht. Driekwart van de vrouwen en 65 procent van de mannen vindt zichzelf te zwaar. Het gewicht dat de ondervraagden willen kwijtraken is opvallend hoog: vrouwen zouden graag 13 kilo lichter zijn (op een gemiddelde van 77 kilo) en mannen willen zo'n 10 kilo kwijt (op een gemiddelde van 85 kilo). Bij een vraag over liposuctie antwoorden de ondervraagden ook minder vaak 'dat heb ik niet nodig' - voor 15 procent vormen de kosten een belangrijke belemmering.

Links: http://www.hpdetijd.nl