Salarisplafond zorgt juist voor hogere salarissen

05/09/2007 10:20



Hay Group



Hay Group: publieke sector heeft salarisnorm uit Den Haag niet nodig Salarisplafond zorgt juist voor hogere salarissen

Zeist, woensdag 5 september 2007 - De Balkenende-norm is gebaseerd op emotie en zorgt voor een onwerkbare situatie. Dit zegt het internationale onderzoeks- en adviesbureau Hay Group in reactie op het advies van de Commissie Dijkstal dat vandaag bekend wordt gemaakt. De commissie wil de Balkenende-norm invoeren voor de top van een aantal publieke en semi-publieke sectoren. Dat betekent dat niemand in die sectoren meer mag verdienen dan de minister-president.

De Commissie Dijkstal is door de politiek in het leven geroepen als antwoord op de ophef en emoties rondom topinkomens. Het advies van de Commissie lijkt simpel geregeld, maar zorgt volgens Hay Group voor een onwerkbare situatie. "Dat de minister-president een van de zwaarste publieke functies bekleedt is absoluut waar," aldus Peter Langerak, senior consultant bij Hay Group. "Dat daarmee zijn salaris als salarisplafond gehanteerd wordt, lijkt daarom logisch. Maar zijn salaris is zeer laag in vergelijking met functie van vergelijkbare zwaarte in de markt. Daar zijn allerlei goede redenen voor te geven zoals bijvoorbeeld de status en invloed die hij vanuit zijn rol geniet. Maar die vlieger gaat niet op voor andere zware bestuurders in de (semi)publieke sector. Als je dan toch één plafond hanteert, is het gevolg dat het hele loongebouw in elkaar wordt gedrukt."

De aanbevelingen van de commissie Dijkstal gelden alleen voor nieuwe dienstverbanden. Hay Group waarschuwt in dat verband ook voor het gevaar dat niemand meer een topfunctie in de (semi)publieke sector wil bekleden: "Het vinden van goede mensen is door het salarisverschil met het bedrijfsleven nu al ingewikkeld, maar het wordt nu nóg lastiger om goede mensen te werven," zegt Langerak.

Hanteer meerdere normen
Hay Group is er voorstander van om meerdere normen te hanteren, gebaseerd op de zwaarte van de bestuursfuncties. En die normen zijn er al. De Raden van Toezicht van zorginstellingen, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en dergelijke, hebben op eigen initiatief goed uitlegbare en evenwichtige salarisregelingen voor bestuurders opgesteld. Het beloningsbeleid van deze salarisgroepen is voor alle sectoren relatief laag, namelijk circa 10% onder het midden van de markt. Deze Toezichthouders hebben dus al lang gekozen voor een terughoudende beloningshoogte.

"Het kan niet zo zijn dat een bestuurder van een kleine organisatie evenveel verdient als een bestuurder van een veel complexere organisatie", aldus Langerak. Een goede salarisregeling kent meerdere salarisgroepen: voor de lichtste en zwaarste bestuursfunctie en alle varianten daar tussenin. Raden van Toezicht moeten na een goede analyse en discussie de van toepassing zijnde beloning bepalen. Er is niet één norm, maar er zijn meerdere normen die gebaseerd zijn op de zwaarte van de bestuursfuncties. De meeste bestuurders in de (semi)publieke sector zitten onder de Balkenende-norm. En daar zitten ze naar de mening van Hay Group ook goed: "Maar met de Balkenende-norm komen salarissen dicht op elkaar. Er is dan nauwelijks verschil tussen salarissen. Raden van Toezicht vinden dat niet passend. De politiek lijkt zich dat helaas niet te realiseren."

Plafond heeft juist opdrijvend effect
Daarnaast heeft één maximumsalaris een opdrijvend effect. Iemand met een lichtere bestuursfunctie met een maximumsalaris van 70.000 euro , ziet met de normering uit Den Haag het maximum plots stijgen naar 170.000 euro. Langerak: "Daar zal hij door de tijd heen steeds meer gebruik van willen maken. En dat lijkt me niet wenselijk."

De beloningsregelingen worden veelal adequaat toegepast. Toezichthouders die zich niet aan deze systematiek houden, hebben wat uit te leggen. Ze houden zich tenslotte niet aan de met elkaar afgesproken regeling. "De politiek zou zich meer moeten bezighouden met de naleving van de zelfregulerende normen, in plaats van nieuwe regels bedenken zonder de consequenties hiervan echt te overzien," licht Langerak toe.

OVERIGE INFORMATIE

Sectoren & beloningsregelingen
De volgende sectoren hebben al salarisgroepen opgesteld:

Woningcorporaties
Advies van de Commissie Arbeidsvoorwaarden Statutair Directeur Woningcorporaties (Commissie Izeboud)

MBO-sector (ROC's)
De beloning van bestuurders van mbo-instellingen. Advies voor een sectorbrede beloningsregeling (Commissie Zijderveldt)

HBO-sector (Hogescholen)
Uitwerking Bezoldiging Bestuurders Hogescholen (Kwartiermakers Raden van Toezicht HBO)

Goede doelen organisaties
Adviesregeling directiefuncties goede doelen organisaties (Commissie Wijffels)

Zorginstellingen
Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden Raden van Bestuur (NVZD)

Misverstanden
Bij de vergelijking van salarissen worden dikwijls appels met peren vergeleken. De Balkenende-norm is 170.000 euro. Dat is het bruto salaris van 127.000 euro, vermeerderd met de werkgevers- en pensioenlasten, als ook de bedrijfsauto. Hierbij dient in vergelijkingen rekening te worden gehouden om misverstanden te voorkomen.

Hay Group
Hay Group is een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van strategie, organisatie en Human Resources. Hay Group is meer dan zestig jaar actief in het ontwikkelen van talent en helpt organisaties beter te werken door mensen te motiveren om optimaal te presteren. Met ruim 2000 mensen, werkzaam in 88 kantoren in 47 landen, werkt Hay Group voor ruim 7000 organisaties. Zie ook www.haygroup.nl.





http://www.haygroup.nl