AGC Flat Glass Europe lanceert eerste antibacteriële glas ter wereld

05/09/2007 10:23



AGC Flat Glass Europe



Nieuwe AGC-uitvinding kan ziekenhuisinfecties helpen bestrijden

Brussel, woensdag 5 september 2007 - AGC Flat Glass Europe, het vroegere Glaverbel, presenteert vandaag zijn nieuwe antibacteriële glas AntiBacterial GlassTM. Deze wereldprimeur vernietigt 99,9% van de bacteriën op het glas en stopt de schimmelgroei. Met de opkomst van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, vormt AntiBacterial GlassTM een mijlpaal in de strijd tegen ziekenhuisinfecties.

Ziekenhuisinfecties eisen meer doden dan verkeersongevallen
Eén op de tien Europeanen1 die in het ziekenhuis wordt opgenomen, loopt een infectie op2. Die kan leiden tot medische complicaties, een langere opname en, in het ergste geval, de dood. Naar schatting sterven in Europa elk jaar zo'n 50 000 mensen aan de gevolgen van infecties die ze opgelopen hebben tijdens een ziekenhuisopname voor andere aandoeningen.3 Dit is 21% meer dan het aantal Europeanen dat sterft ten gevolge van een verkeersongeval.4 MRSA5, bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, vormen in vele Europese landen een ernstig probleem. Bovendien brengen deze infecties aanzienlijke kosten met zich mee: postoperatieve wondinfecties zouden de Europese gezondheidszorg tot negentien miljard euro per jaar kunnen kosten.6

Voorkomen is beter dan genezen
Vele bacteriële ziekenhuisinfecties, ook nosocomiale infecties genoemd, kunnen voorkomen worden. Een nauwgezettere hygiëne, zoals het grondig wassen van de handen, is fundamenteel, maar volstaat niet om het probleem op te lossen. Gezondheidswerkers en -managers zoeken steeds vaker andere manieren om deze crisis te bestrijden, waaronder architecturale preventie. Dr. Jean Vanderpas, epidemiologie- en ziekenhuishygiënespecialist in het Brugmannziekenhuis in Brussel, verklaart het volgende over de preventie van ziekenhuisinfecties: "We moeten strengere architecturale maatregelen nemen. Naast de huidige maatregelen moeten we het gebruik van materialen bevorderen die de bacteriënmassa in de omgeving beperken." Onderzoek toont aan dat een aanraking van slechts vijf seconden met een besmette oppervlakte volstaat om 99% van de bacteriën op die oppervlakte op te pikken.7 AntiBacterial GlassTM vernietigt 99,9% van alle bacteriën op de oppervlakte en kan bijgevolg een fundamentele rol spelen in de beperking van de bacteriënmassa op plaatsen waar een steriele omgeving essentieel is.

Hoe werkt het?
AntiBacterial GlassTM elimineert micro-organismen zodra ze in contact komen met het glasoppervlak. Zoals bij vele andere uitvindingen is ook hier het uitgangspunt heel eenvoudig. AntiBacterial GlassTM dankt zijn antibacteriële werking aan zilver. Uit anekdoten blijkt dat de antibacteriële werking van zilver al sinds het oude Rome bekend is. Officieren van het Romeinse leger genoten steeds een betere gezondheid dan het voetvolk. Een van de redenen hiervoor zou kunnen zijn dat hun maaltijden op zilverwerk werden opgediend, terwijl het voetvolk borden uit onedele metalen gebruikte. Uitvoerig onderzoek naar de eigenschappen van zilver toont aan dat deze stof inderdaad een krachtige antibacteriële werking heeft. AGC Flat Glass Europe patenteerde een procedé dat bestaat uit de verspreiding van zilverionen in de bovenste lagen van het glas: deze ionen komen in contact met de bacteriën, blokkeren hun metabolisme en onderbreken hun delingsmechanisme, hetgeen uiteindelijk leidt tot hun vernietiging.

AGC bepaalt de norm
AntiBacterial GlassTM van AGC Flat Glass Europe werd getest in universiteitslaboratoria. De resultaten van deze tests werden gevalideerd op basis van Europese en Japanse normen.8 Uit versnelde verouderingstests blijkt dat de werking van dit glas duurzaam en onveranderlijk is. Bovendien kan AntiBacterial GlassTM voor allerlei oppervlakken gebruikt worden, van beglazing tot muurbekleding en spiegels.

Jean-Fran(cc)ois Heris, President & CEO van AGC Flat Glass Europe, over de lancering van AntiBacterial GlassTM: "We zijn heel opgetogen over de praktische toepassingen van AntiBacterial GlassTM en voorzien een aanzienlijke vraag naar ons product vanuit alle sectoren waar hygiëne een vereiste is. Dit bewijst opnieuw hoe onze producten de levenskwaliteit van miljoenen mensen kunnen helpen verbeteren."

Een traditie van innovatie
AntiBacterial GlassTM is de meest recente innovatie van AGC Flat Glass Europe. Het vroegere Glaverbel introduceerde in de voorbije dertig jaar een reeks primeurs, zoals het eerste geharde zonwerend glas met coating en de eerste ecologische spiegel. Bovendien kondigde Glaverbel vandaag zijn nieuwe naam aan in het kader van de wereldwijde reorganisatie van het merk: Glaverbel heet voortaan AGC Flat Glass Europe.

Over AGC Flat Glass Europe
AGC Flat Glass Europe, een wereldleider op de vlakglasmarkt, is de Europese tak van AGC Flat Glass, de grootste glasproducent ter wereld. Het bedrijf produceert en verkoopt vlakglas voor de bouwsector (buitenbeglazing en decoratief interieurglas) en voor gespecialiseerde industrieën. Met een jaarlijkse omzet van ongeveer twee miljard euro stelt het bedrijf in Europa ongeveer 10.700 mensen te werk van Spanje tot Rusland, waar 18 floatfabrieken en meer dan 100 productiebedrijven gevestigd zijn. De AGC Flat Glass Europe-producten worden via het internationale commerciële netwerk van het bedrijf overal ter wereld verkocht. Dankzij zijn beleid inzake duurzaam onderzoek is AGC Flat Glass Europe de marktleider in Europa op het vlak van geavanceerde glastechnologieën zoals het antibacteriële glas AntiBacterial GlassTM en glas met coatings. Voor meer informatie surf naar www.agc-flatglass.eu (algemene website) en www.yourglass.com (architectuur en producten voor interieurdesign).

Eindnoten:

1. De term 'Europeanen' verwijst in deze tekst steeds naar inwoners van de Europese Unie en de term 'Europa' naar de Europese Unie.
2. Improving patient safety by prevention & control of healthcare-associated infections: openbaar raadplegingsdocument, januari 2006: http://ec.europa.eu/health/phUNDERSCOREthreats/com/cons01UNDERSCOREtxtUNDERSCOREen.pdf
3. ibid

4. In 2005 stierven in de EU-25 41 274 personen ten gevolge van een verkeersongeval (http://www.erf.be/images/stat/2007/2007UNDERSCOREchap7.pdf). Vergelijk dit cijfer met een recent openbaar raadplegingsdocument (januari 2006) waarin staat dat er geschat wordt dat in de EU elk jaar 50 000 mensen sterven ten gevolge van ziekenhuisinfecties (cf.: Improving patient safety by prevention & control of healthcare-associated infections: openbaar raadplegingsdocument, januari 06: http://ec.europa.eu/health/phUNDERSCOREthreats/com/cons01UNDERSCOREtxtUNDERSCOREen.pdf. Het verschil tussen deze twee cijfers bedraagt 21,14%.
5. Methicillin-Resistente Staphylococcus-Aureus

6. Leaper DJ, Van Goor H, Reilly J et al. Surgical site infection - a European Perspective of incidence and economic burden. International Wound Journal 2004:1:1-26
7. Congres over hygiënische coatings en oppervlakken (Orlando, VS, 26-28 januari 2004).
8. De tests werden uitgevoerd op een representatief staal van bacteriën en schimmels: Staphylococcus Aureus; Escherichia Coli; Pseudomonas Aeruginosa; Aspergillus Niger en Candida Albicans. De bacteriën getest op AB-glas komen vooral in ziekenhuizen voor en zijn in het bijzonder verantwoordelijk voor nosocomiale infecties. De gebruikte methodologie en de testresultaten werden gevalideerd op basis van Europese (EN 13697; EN1276; EN1650) en Japanse (JIS Z 2801-2000) normen door het Laboratoire de Microbiologie et d'Hygiène van het Institut de Pharmacie aan de Université Libre de Bruxelles.





http://www.agc-flatglass.eu