Risico verbrokkeling Stedenbeleid door wijkaanpak

05/09/2007 11:00



Nicis Institute



DEN HAAG, 5 september 2007 - De wijkenaanpak moet het noodzakelijk te voeren Stedenbeleid niet verdringen. Het risico van verbrokkeling van een groot Stedelijke aanpak is echter groot, zo waarschuwt Wim Hafkamp, wetenschappelijk directeur van Nicis Institute vandaag tijdens de G27 Jaarconferentie. "De veertig wijkenaanpak van het kabinet is op zichzelf prima, maar de wijken zijn onlosmakelijk deel van een stad. Dat dreigen we uit het oog te verliezen. De aanpak van slechts één of twee wijken kan juist ten koste gaan van de kracht van een hele stad", stelt Hafkamp in zijn inleiding.

De wijkaanpak moet het Stedenbeleid juist versterken, bepleit Hafkamp. "Alles wat je aanpakt in de wijk doet zich ook voor in de stad, alleen minder geconcentreerd. Veelgehoorde kritiek op de wijkaanpak is dat slechts 8% van de risicogezinnen in een probleemwijk woont, dus hoe doeltreffend ben je dan bezig? Wordt er niet breder - dus in samenhang - gekeken, dan is er een groot risico op het bekende waterbedeffect. Wat je in de ene wijk denkt op te lossen, duikt in een andere wijk weer op. Bijvoorbeeld als je in wijk a drugsoverlast streng te lijf gaat, zal dit probleem zich verplaatsen naar wijk b. Kortom, de wijkaanpak schreeuwt om een verbinding naar de hele stad."

Een probleem in de uitvoering van een doeltreffend beleid voor steden en wijken is volgens Hafkamp de versnippering en verkokering bij de landelijke overheid. Er wordt over teveel verschillende lijnen gecommuniceerd. Sleutel voor succes is het effectief verbinden van beleidsterreinen als onderwijs, veiligheid, wonen, economie en arbeidsmarktbeleid, maar op die gebieden tonen verschillende ministeries elk hun eigen ambities. Juist op rijksniveau zou ontkokering eerste prioriteit moeten hebben. "De coördinerende rol van minister Vogelaar moet nadrukkelijk zichtbaar worden, dat kan goed door een hechte samenwerking met het meer op regie gerichte ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Mislukt die samenwerking dan zal het steden- en wijkbeleid niet meer zijn dan wat het was: het stapelen van stenen."

De G27 Jaarconferentie wordt voor de vierde keer georganiseerd. Honderdvijftig bestuurders en beleidsmedewerkers uit de 27 grote gemeenten zijn bijeen om te praten over het thema: "Geef de stad de ruimte." Dit is geïnspireerd op de Ruimtelijke Agenda discussiereeks die onlangs in de Volkskrant aandacht kreeg.





http://www.nicis.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie /