Gemeente Coevorden

Coevorden in beeld

Volop werk in uitvoering in centrum van Coevorden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft een aanlegvergunning verleend voor de uitvoering van het stedenbouwkundig ontwerp voor de Weeshuisweide in Coevorden. De reconstructie van de Weeshuisweide is één van de werken die in de komende tijd worden uitgevoerd. De werkzaamheden van perceel 1 - de aanleg van bruggen - en perceel 3 - reconstructie Bogas-gebied - zijn inmiddels begonnen.

De drie percelen voor de uitvoering van het Masterplan van het centrum zijn eerder dit jaar aanbesteed. Al het werk moet voor 1 juli 2008 worden opgeleverd.

Perceel 1: Bruggen

Als eerste wordt de beweegbare brug over de Haven aangelegd. Deze brug maakt het gebied rond de Vlijt toegankelijker. Met de voorbereidingen hiervoor is inmiddels een begin gemaakt. Naar verwachting wordt de brug begin december geplaatst. De haven blijft goed bereikbaar voor de meeste boten; voor hogere boten is de brug te openen. De brug over de Haven sluit aan bij de sfeer van het historisch centrum van Coevorden. De stalen brug is rank gedimensioneerd en heeft een donkere kleur. Het ontwerp van Bureau Khandekar verwijst naar vroegere tijden, maar is wel een eigentijdse vertaling daarvan en geen exacte kopie van een historische brug. De beweegbare brug voor fietsers en voetgangers naar de Pampert maakt het centrum goed bereikbaar voor bezoekers die hun auto parkeren bij sportpark De Pampert. De stalen brug is ontworpen door medewerkers van Bureau Khandekar en heeft een strakke, ranke uitstraling. Aan de kant van de Dwenger sluit de brug aan op nieuw te maken straatwerk, aan de kant van de Pampert komt een gemetseld landhoofd. De Bentheimerbrug wordt gerenoveerd: de brug krijgt een nieuw wegdek en wordt opnieuw geschilderd, het mechanische deel wordt gerenoveerd, de elektrische installatie en de slagbomen worden vernieuwd en er worden betonreparaties uitgevoerd. Het werk van perceel 1 wordt uitgevoerd door Ballast Nedam.

Perceel 2: Weeshuisweide

De herinrichting van de Weeshuisweide 1e fase bestaat uit het gedeelte achter het Kasteel. In het ontwerp van Bureau Khandekar komen de verschillende historische lagen die de Weeshuisweide van oorsprong had, naar voren. De motte, een verhoging waarop het Kasteel is gebouwd, vormt daarbij een belangrijk element. Vanaf de Weeshuisweide is de motte het meest zichtbaar; een wandelpad geeft de ligging van de oude moddersloot aan en daarnaast ligt een verlaagd gebied waar vroeger de oude gracht lag. Aan de overzijde van de gracht liggen op dezelfde hoogte als het wandelpad de citadelpunten, uitgevoerd in strak gazon.
De aanleg van de Weeshuisweide gebeurt in fasen. De parkeerplaatsen op de Weeshuisweide moeten voorlopig behouden blijven, in afwachting van de ontwikkelingen op de Markt. Dit werk is gegund aan Roelofs Wegenbouw.

Perceel 3: Bogas-gebied

In het Bogas-gebied worden op dit moment de voorbereidingen getroffen voor de reconstructie van de Bentheimerstraat-Noord. In het gedeelte van deze straat worden kabels en leidingen vervangen en vervolgens nieuwe bestrating aangelegd. Ook wordt momenteel een begin gemaakt met de reconstructie van de Oosterstraat. Hier wordt de riolering vervangen. Verder wordt deze maand begonnen met de aanleg van de twee bastions Utrecht (hoek Spoorsingel) en Zeeland (hoek Melkkade), die naar verwachting in februari gereed zijn. Het graven van de twee binnenhavens die aan weerszijden van de Bentheimerstraat komen, staat gepland voor oktober (westelijke haven) en november (oostelijke deel).

De Spoorsingel en de Melkkade worden beide doodlopende straten voor het autoverkeer; voetgangers en fietsers kunnen via de twee bruggetjes over de nieuwe havens wel hun route vervolgen. Dit werk wordt uitgevoerd door de Combinatie Centrumplan Coevorden (CCC bestaande uit NTP-Infrastructuur met Van Haarst en Van Heteren).