UWV



Talententour brengt talenten werkzoekenden in beeld

7 september 2007

CWI, UWV en gemeenten geven vandaag In Den Haag het startsein voor "de Talententour". Een "Talentenbus" trekt de hele maand september door Nederland om werkzoekenden te testen op hun competenties en om werkgevers en werkzoekenden aan elkaar te koppelen.

De Talententour is de opmaat voor de Landelijke Banenmarkt 2007, het grootste banenevenement van Nederland. De Landelijke Banenmarkt trok in 2006 ruim 100.000 werkzoekenden. Het thema is dit jaar `Laat je talent werken'.

Competentietests
In de rondreizende Talentenbus is een team van adviseurs van CWI en re-integratiecoaches van UWV aanwezig om aan de hand van competentietests de talenten van werkzoekenden in kaart te brengen. De tests brengen eigenschappen en vaardigheden in beeld die op een standaard CV onvermeld blijven, maar die doorslaggevend kunnen zijn voor iemands geschiktheid voor een bepaalde baan. Inzicht in competenties is belangrijk op een arbeidsmarkt die steeds meer vraagt om flexibiliteit en waar functies en omstandigheden snel veranderen. De competentietests worden gemaakt onder begeleiding van gespecialiseerde CWI-adviseurs. Re-integratiecoaches van UWV gebruiken de resultaten om werkzoekenden maatwerk te kunnen bieden in de bemiddeling naar een baan. De tests bieden met name uitkomst voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

De Talententour doet twaalf plaatsen aan verspreid over Nederland, te beginnen met Den Haag. In elke plaats is er focus op een bepaalde doelgroep of categorie vacatures. Zo worden in Den Haag de competenties van werkzoekenden getest en gekoppeld aan vacatures van een zestal Haagse werkgevers waarna direct sollicitatiegesprekken plaatsvinden, terwijl in Alkmaar 45-plussers worden uitgenodigd die langdurig werkloos zijn en in Emmen juist jongeren die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt centraal zullen staan.

De Landelijke Banenmarkt 2007
De Talententour wordt afgesloten op de Landelijke Banenmarkt. Deze wordt landelijk op zaterdag 29 september gehouden en vindt daarnaast ook op 28 september plaats in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De Landelijke Banenmarkt is het grootste banenevenement van Nederland en wordt op 130 locaties in het land georganiseerd door CWI, UWV en gemeenten. Op de Banenmarkt kunnen werkzoekenden zich oriënteren op vacatures en kennismaken met werkgevers. Bezoekers kunnen workshops volgen over solliciteren, het starten van een eigen bedrijf en informatie krijgen over opleidingen en werken in andere Europese landen. Daarnaast zijn er verkorte competentietests beschikbaar en kan er advies worden ingewonnen bij re-integratiecoaches.

De Talententour doet de volgende plaatsen aan: Den Haag (5/9), Schiedam (12/9), Enschede (13/9), Groningen (14/9), Eindhoven (19/9), Tiel (20/9), Nijverdal (21/9), Alkmaar/Zaanstad (24/9), Cuijck (26/9), Emmen (27/9), Den Haag (28/9) en Heerlen (29/9).