K.V Archivarissen


Nieuwe alg. rijksarchivaris is geen archivaris

Branchevereniging laakt aanstellingsbesluit minister van OCW

Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland

PERSBERICHT 4 september 2007

NIeuwe algemene rijksarchivaris is geen archivaris

Branchevereniging laakt aanstellingsbesluit minister van OCW

De benoeming van Martin Berendse tot directeur Nationaal Archief stuit op bezwaren bij de Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN). Berendse is momenteel directeur Kunsten bij het ministerie van OCW en heeft een verleden als manager in de theaterwereld.

De directeur Nationaal Archief is tevens Algemene Rijksarchivaris en in die hoedanigheid de belangrijkste adviseur van de minister van OCW op het gebied van archieven. Binnen en buiten Nederland is deze functionaris het boegbeeld van de archiefbranche. Dat uitgerekend op deze positie een niet-archivaris is benoemd, vindt BRAIN daarom onbegrijpelijk en onverstandig. Daarbij constateert BRAIN dat de nieuwe directeur niet voldoet aan het door het ministerie van OCW zelf opgestelde functieprofiel. Het ministerie zocht een autoriteit op het gebied van geschiedenis en cultureel erfgoed.

Archiefbeleid hard nodig

De digitalisering van de archiefvorming, de dienstverlening en de informatievoorziening bij de overheid heeft het archiefvak de afgelopen jaren sterk veranderd. De risicos van digitalisering zijn groot, omdat digitale informatie vluchtig is. De Erfgoedinspectie waarschuwt jaar na jaar voor het spookbeeld van een dementerende overheid; een interdepartementale ambtelijke commissie houdt zich bezig met de preventie van digitale verlamming, die kan optreden als de digitale informatiehuishouding van de overheid plat gaat door wanbeheer of terroristische acties. Parlementaire enquêtes en onderzoeken hebben al meermalen aan het licht gebracht hoe slecht archiefbeheer bij de overheid de democratische rechtsorde en de rechten van burgers kan aantasten.

Juist vanwege die nijpende en complexe digitaliseringsproblematiek acht de branchevereniging een sterk en doordacht archiefbeleid geboden. De Algemene Rijksarchivaris dient daarin het voortouw te nemen. De Archiefwet schrijft voor dat deze functionaris een gediplomeerd archivaris moet zijn en onderstreept daarmee het belang van een ter zake deskundige functionaris die de minister van OCW van advies kan dienen.

Eenzijdig profiel

Vanuit de archiefbranche werd eerder al kritiek geuit op de profielschets die bij de werving van de nieuwe Algemene Rijksarchivaris werd gebruikt. Hierin lag de nadruk geheel op de culturele taken van de rijksarchivaris op het gebied van geschiedenis en erfgoed. Overheidsarchieven dienen echter niet alleen een cultureel belang. Ze zijn onmisbaar voor de democratische controle en kunnen van doorslaggevend belang zijn voor burgers die hun recht zoeken. De samenleving eist van de overheid snelle, betrouwbare, beschikbare en vindbare overheidsinformatie en stelt daaraan steeds hogere eisen. Ook aan de vormgeving van de informatiehuishouding van de overheid vanuit dit perspectief dient de Algemene Rijksarchivaris vanuit zijn gezag en deskundigheid leiding en sturing te geven.

Tijdelijke oplossing

Om binnen de grenzen van de wet te blijven wordt de nieuwe directeur Nationaal Archief nog niet formeel benoemd tot Algemene Rijksarchivaris. Hij heeft anderhalf jaar de tijd om een archivistiekopleiding af te ronden. In de tussentijd treedt Paul Brood, die werkzaam is bij het Nationaal Archief en wel in het bezit is van het vereiste diploma, als Algemene Rijksarchivaris op. De branchevereniging is van mening dat daardoor het gezag van zowel de nieuwe directeur als van de tijdelijke rijksarchivaris van meet af aan wordt ondermijnd.

Herbezinning noodzakelijk

BRAIN pleit ervoor dat OCW zich in samenspraak met de branche gaat buigen over de rol en de positie van de Algemene Rijksarchivaris. De Raad voor Cultuur adviseerde de minister al meermalen om de functie van directeur Nationaal Archief te scheiden van die van Algemene Rijksarchivaris.