Universiteit van Tilburg

5 september 2007

Zelfhulp internetcursus - zonder therapeuten - helpt bij depressies

De internetcursus 'Kleur je Leven' - waar geen therapeut aan te pas komt - helpt tegen klachten van depressieve aard bij vijftigplussers. Dit blijkt uit onderzoek van Viola Spek van de Universiteit van Tilburg dat recent is gepubliceerd in het toonaangevende Europese psychologietijdschrift Psychological Medicine. Het gaat om een door het Trimbos instituut ontwikkelde cursus. Bij mensen die deze cursus volgden, namen de klachten aantoonbaar sneller af dan bij mensen die een groepstherapie volgden of die helemaal geen therapie volgden.

De cursus bestaat uit acht lessen waarin je leert beter om te gaan met de klachten om zo uit een vaak 'negatieve spiraal' te komen. Een belangrijk voordeel van de cursus 'Kleur je leven' is dat er in principe geen therapeut aan te pas komt. Op deze manier kunnen grote aantallen mensen met depressieve klachten bereikt worden. Dit in tegenstelling tot psychotherapie via internet waarbij therapeuten chatten met patiënten. Jaarlijks lijden in Nederland meer dan een miljoen mensen aan depressieve klachten. Bij ongeveer eenderde zijn deze vaak de voorbode van een echte depressie. Omdat een depressie vaak gepaard gaat met veel persoonlijk leed voor de patiënt en zijn directe omgeving is er veel aan gelegen om dit te voorkómen.

Duidelijk effect vastgesteld
Het nut van een zelfhulpcursus via het internet is nu voor het eerst wetenschappelijk onderzocht. Het effect werd vergeleken met een groepstherapiebehandeling, eveneens bij honderd personen, en met een even grote controlegroep met depressieve klachten. De klachten namen in de groepen met een behandeling duidelijk meer af dan in de controlegroep. Dit positieve effect was niet alleen merkbaar vlak na het beëindigen van de cursus, maar ook nog na één jaar, bij de internetgroep zelfs meer dan bij groepstherapie. Volgens onderzoekster en psychologe Viola Spek rust er op depressie nog steeds een taboe: "Internet biedt de mogelijkheid om anoniem iets aan je klachten te doen. Bovendien op een tijdstip dat het iemand het beste uitkomt. Van veel depressieve personen is bekend dat zij gedurende de dag maar moeizaam op gang komen en pas in de (vaak late) avond op hun best zijn. Op zo'n moment biedt thuis deelnemen aan een cursus veel voordelen".

Viola Spek hoopt op dit onderwerp in het najaar te promoveren aan de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw.