Gemeente Coevorden

Coevorden in beeld

De Nieuwe Veste vanaf 2008 zelfstandig

Het college van burgemeester en wethouders van Coevorden stelt de gemeenteraad voor om de scholengemeenschap De Nieuwe Veste uiterlijk per 1 januari 2008 bestuurlijk te verzelfstandigen. Dit naar aanleiding van de wens van het schoolbestuur en directie van de scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo.

Het bestuur wordt nu nog gevormd door een bestuurscommissie, die door de gemeenteraad is ingesteld. Bij de verzelfstandiging is een stichting de nieuwe rechtspersoon. Deze stichting wordt gevormd door een directeur en de Raad van Toezicht. "In deze bestuursvorm kan beter worden ingespeeld op landelijke ontwikkelingen en op maatschappelijke wensen. De Raad van Toezicht zal bestaan uit leden die hun sporen hebben verdiend in maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven. Zo kan met het onderwijs beter worden aangesloten op de vraag vanuit de samenleving. Daarbij is een grotere rol voor de ouders weggelegd, doordat zij voor het bestuur een recht van voordracht krijgen", aldus onderwijs wethouder Peter Snijders.

Medezeggenschapsraad akkoord

De verzelfstandiging zal naar verwachting leiden tot een sterkere bestuurlijke positie van het openbaar voortgezet onderwijs in Coevorden. De medezeggenschapsraad van de school heeft unaniem ingestemd met het nieuwe bestuursmodel voor de school. Op 18 september 2007 komt het voorstel in de raadscommissie Samenleving en Bestuur aan de orde. Naar verwachting brengt de commissie een advies uit aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat, is de streefdatum voor de verzelfstandiging 1 januari 2008.

In de collegeprogramma De Klant Centraal 2002-2006 stond al het voornemen voor de verzelfstandiging van openbaar basisonderwijs. Dit is sinds 1 januari 2007 een feit. In de collegeperiode 2002-2006 is ook door het college en het bestuur van De Nieuwe Veste de intentie uitgesproken om een verzelfstandiging van het voortgezet onderwijs in Coevorden te onderzoeken.