GroenLinks in de Europese Unie
PERSBERICHT

Buitenweg blij met evaluatie terreurmaatregelen

Straatsburg, 5 september 2007 - Vandaag legden de Europese Raad en de Europese Commissie een verklaring in het Europees Parlement af over de strijd tegen terrorisme. GroenLinks-europarlementariёr Kathalijne Buitenweg, één van de initiatiefnemers van het debat vooraf, is blij dat de Raad en de Commissie hebben toegezegd het Europese terrorismebeleid te gaan evalueren.

Zo wordt het takenpakket voor een nieuwe Europese anti-terroristencoördinator opnieuw bekeken en geeft de Raad over drie weken tijdens een nieuwe zitting in Straatsburg een reactie op het rapport van Dick Marty, die namens de Raad van Europa onderzoek deed naar geheime CIA-acitiveiten in Europa.

Volgens Buitenweg is een evaluatie van het Europese anit-terrorismebeleid hard nodig: "Veel maatregelen zijn overhaast genomen. De centrale vraag is of de Raad zich feilbaar acht in het Europese terroristenbeleid? De EU moet goed onderzoeken of de mogelijkheid bestaat dat er sinds 11 september 2001 wetten zijn gemaakt die disproportioneel waren of niet effectief zijn gebleken".

Buitenweg geeft als voorbeeld dat voormalig EU-coördinator terrorismebestrijder Gijs de Vries met een onmogelijk mandaat was opgezadeld: "Dit valt te concluderen uit het debat vandaag in het Europees Parlement met de Portugese Raadsvoorzitter over terrorisme. Een opvolger voor de Nederlander is nog niet gevonden, omdat de lidstaten eerst het takenpakket en plaats binnen de instellingen van een nieuwe coördinator willen heroverwegen".

Buitenweg zegt dat ze hierover niet verbaasd is: "Alleen een mannetje in Brussel maakt het beleid van de lidstaten nog niet gecoördineerd. De lidstaten moeten kiezen of ze nationale zeggenschap willen houden of daadkrachtige Europese samenwerking".

Ook kondigde de Raad aan de lijsten met terreurverdachten tegen het licht te houden. "Dat is hard nodig. Twee maanden geleden nog bepaalde het Hof van Justitie dat de Stichting Al-Asqsa en de in Nederland woonachtige Filippijnse activist José Maria Sison op onrechtmatige wijze op de Europese terreurlijst zijn geplaatst. De vraag is dus niet alleen hoe mensen op die Europese terreurlijsten komen, maar ook hoe ze er ooit weer afkomen".

Het is nog onduidelijk of de evaluatie van de Raad en de Commissie openbaar zal zijn, en of ook gekeken wordt naar de impact die de maatregelen hebben op burgerrechten. Buitenweg heeft al aangekondigd desnoods een beroep te doen op de Europese wet openbaarheid van bestuur.

------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk
GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa