Nieuw-Vlaamse Alliantie


Toegankelijkheid tot gezondheidszorg voor iedereen (05/09/07)

Vandaag vernemen we in de pers dat draconische premiestijgingen in de hospitalisatieverzekeringen weldra niet meer mogelijk zijn. De N-VA juicht dit toe en hoopt dat door de voorgestelde maatregelen de financiële strop rond de nek van sommigen toch iets losser komt te zitten.

Toch dienen enkele kanttekeningen gemaakt te worden. Ten eerste is dit systeem nog steeds gebaseerd op de goede wil van de verzekeraars. En ten tweede verandert dit niets aan de huidige hoge premies die nu al door onze gepensioneerden betaald worden. Voor hen blijft de dreiging van een financiële kater. Voor sommige bejaarde echtparen gaat het al gauw om 1500 euro per jaar.

Deze maatregel zorgt er ten slotte niet voor dat de toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen gevrijwaard wordt. Ongeveer een kwart van de uitgaven in de gezondheidszorg komt nu al uit de zak van de patiënten zelf. Nog meer werken aan preventie kan helpen dit aandeel terug te dringen. Ziekten vermijden heeft naast het besparen van een hoop menselijk leed immers ook een heel belangrijk economisch aspect. Het kost minder aan ziekteverzekering en het spaart een bom geld uit dat je kan investeren in andere zaken in de gezondheidszorg. Vlaanderen trekt daarom reeds jaren volop de kaart van preventie, maar wordt daarvoor in het federale systeem niet beloond. Het geld dat Vlaanderen uitspaart blijft in de federale pot en komt niet naar Vlaanderen. Pleiten voor een staatshervorming waar Vlaanderen de kansen krijgt om een gezondheidsbeleid te voeren dat aansluit bij eigen inzichten en eigen behoeften, is dus niet abstract. Het is een middel om het welzijn van zoveel mogelijk mensen duurzaam te verankeren. En daar is het ons om te doen!

Auteur:
Senator
dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be