PROF. PAULINE MEURS NIEUWE VOORZITTER ZONMW

Den Haag, 5 september 2007, nummer 38

PROF. PAULINE MEURS NIEUWE VOORZITTER ZONMW

Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft, in overeenstemming met het Bestuur Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, prof. Dr. Pauline Meurs per 1 september 2007 benoemd als voorzitter van ZonMw voor de duur van 4 jaar. Zij volgt dr. Guusje Ter Horst op die in het voorjaar toetrad tot het kabinet Balkenende IV als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkaanrelaties. Haar huidige functie als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zal zij tot 1 januari 2008 blijven vervullen. Prof. Meurs is daarnaast als hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en sedert medio 2007 lid van de Eerste Kamer voor de PvdA.

ZonMw is een zelfstandig bestuursorgaan dat werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. ZonMw bestrijkt het hele spectrum van fundamenteel gezondheidsonderzoek tot en met de praktijk van de gezondheidszorg. Als schakel tussen maatschappij en wetenschap stimuleert ZonMw kennis en vernieuwingsprojecten en de bruikbaarheid daarvan voor de praktijk. De belangrijkste opdrachtgevers en financiers zijn de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Pauline Meurs is hoogeleraar Bestuur van de gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij voert onderzoek uit naar besturingspraktijken in de gezondheidszorg. Pauline Meurs stond aan de start van diverse academische opleidingen voor managers en bestuurders in de zorg. Deze zijn samengebracht onder de vlag van het Erasmus CMDz, waarvan zij de directeur is. Zij was in 1999 voorzitter van de commissie health care governance die in 2003 mede heeft geleid tot de gelijknamige code. Prof. Meurs is sinds 1998 tot en met 2007 lid van de WRR. Zij was onder meer verantwoordelijk voor de opstelling van het WRR-rapport over het belang van professionaliteit in de publieke dienstverlening. Binnenkort presenteert zij haar laatste WRR rapport 'Identificatie met Nederland'. Pauline Meurs is opgeleid als socioloog en organisatiekundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rijks Universiteit Leiden. Zij heeft verschillende onderzoeksfuncties vervuld en is werkzaam geweest als zelfstandig organisatieadviseur.


-o-o-o-

Noot voor redacties (