Tweede editie van de Glazen Tafel groots geopend!

05/09/2007 12:07



De Glazen Tafel



De tweede editie van 'De Glazen Tafel' beleefde op dinsdagavond 4 september een bijzondere start. In de historische ambiance van de Oude Kerk in Naaldwijk kregen tientallen genodigden een openingsdiner voorgeschoteld met een hoog 'Westland-gehalte' om via deze weg meer waardering te oogsten voor het Westlandse product. Onder de aanwezigen was ook burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland. Daarmee kende 'De Glazen Tafel', vorig jaar in het leven geroepen door restaurateur Joost van Veen, een veel ambitieuzere opzet dan vorig jaar. Diverse Westlandse restaurants zullen de komende dagen inhaken op het initiatief.

De Oude Kerk bleek een zeer aansprekend decor voor de tweede 'Glazen Tafel'. Speciaal voor de gala-avond was de kerk aangekleed met een keur aan bloemen en planten uit het Westland. De genodigden konden genieten van een viergangen-menu, dat voor 100 procent was bereid met Westlandse producten. Producten die verwerkt werden zijn onder meer: Salanova (Rijk Zwaan), radijs (Valstar Holland), tomberry's (Eminent), aubergine (Via Nova), Harvest of Health tomatoes (Action Pearl Growers), tahooncress en atsinacress (Koppert Cress) en ready to eat mango's (Nature's Pride). De gasten waren niet alleen uit het Westland zelf afkomstig, maar ook van daarbuiten. Uitgenodigd was onder meer de Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak en Ewald van Vliet, de nieuwe burgemeester van de gemeente Lansingerland/Greenport Oostland. Het openingsdiner werd door een aantal sprekers ook aangegrepen om een lans te breken voor het Westland. Van der Tak haalde het belang van de Greenport Westland nogmaals aan, directeur Jacques Teelen van FloraHolland ging in op het belang van de sierteelt en Bart Sosef (directeur van tuinbouw-toeleverancier Nic. Sosef) onderstreepte de rol van maatschappelijk en milieuverantwoord ondernemen in de Westlandse tuinbouw.

Bijzondere gerechten
Maar de meeste aandacht ging uiteraard uit naar de creaties op de borden. Joost van Veen van Hendrixs restaurant in Naaldwijk, die vorig jaar 'De Glazen Tafel' in het leven riep, wist de genodigden te verbazen met bijzondere gerechten met een Westlands accent. Van Veen zette vorig jaar het evenement voor het eerst op de kaart om meer waardering te oogsten voor het Westlandse product. Met steun van een aantal 'Ridders van de Glazen Tafel' die het evenement ondersteunen, is inmiddels een jaarlijkse traditie in het leven geroepen. Een aantal restauranthouders in het Westland is Joost van Veen al gevolgd: van 11 tot en met 16 september serveren naast Hendrixs ook Sand (Hoek van Holland), Elzenduin Beach (Ter Heijde) en De Scheepswerf (Den Hoorn) speciale Glazen Tafel-arrangementen. De Oude Kerk is op vrijdag 7 en zaterdag 8 september nog tweemaal het decor van het Glazen Tafel-diner. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.