Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 5 september 2007

College neemt second opinion Centrum WBG op in plannen

Werk het plan voor het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid uit tot een overtuigend inhoudelijk concept, luidde het belangrijkste advies van LaGroup in haar second opinion. Dat is precies wat de gemeente gaat doen. In de komende maanden verwerkt ze de aanbevelingen uit het rapport in de planvorming.

Het huidige plan voor het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid is een goed plan voor deze fase, concludeert LaGroup in haar second opinion. De exploitatie verdient nadere aandacht, schrijft het bureau, maar dat hoort ook bij deze fase van het plan. Eerst is het zaak het plan inhoudelijk meer uit te werken. Drie strategische vragen zijn hierbij leidend volgens LaGroup:
- het belang van de collectie van Lucebert

- de synergie tussen podium en museum

- moet het Centrum een cultuurcentrum zijn, met gecombineerde functies, of een cultuurcluster, met gescheiden functies in één gebouw?

In de komende maanden verwerkt de gemeente de antwoorden op deze vragen in de bestaande plannen. Daarvoor zullen onder andere 'expertmeetings' georganiseerd worden, met experts op het gebied van cultuur en musea. Ook wordt er een voorbeeld gemaakt voor de programmering van een seizoen, zodat beter zichtbaar is wat het Centrum voor de stad gaat opleveren.

Financiën
Nadat het inhoudelijke plan meer 'staat', werkt de gemeente de financiën nader uit in een bedrijfsplan. Volgens LaGroup is nu te vroeg in het proces de nadruk gelegd op exploitatie en uitwerking. Door hiermee te wachten tot na het inhoudelijke plan, kan een betere financiële vertaling worden gemaakt.

Onderbouwing
Volgens wethouder Cultuur Hans Meijer draagt de second opinion bij aan de kracht van het plan voor het Centrum: 'Door de aanbevelingen van LaGroup bij de plannen te betrekken, wordt de onderbouwing nog sterker. Hiermee kan ik in 2008 de gemeenteraad een goede uitwerking van de inhoud en de financiën voorleggen. Zo kan de raad op basis van uitgebreide informatie een beslissing nemen over de voortzetting van het project.' In februari van dit jaar gaf de gemeenteraad opdracht tot het doen van de second opinion. Eerder die vergadering stemde de gemeenteraad al in met het ter beschikking stellen van een startkrediet.

Ontmoetingsplek
Het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid is een podium voor film, theater, muziek, beeldende kunst en poëzie. Geïnspireerd door veelzijdig kunstenaar Lucebert is het Centrum een ontmoetingsplek voor iedereen die iets heeft met kunst en cultuur. Het plan vormt een oplossing voor zowel de leegstand van het rijksmonument Sint Sebastiaansdoelen, als het nijpende huisvestingsprobleem van Provadja.