Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politie waarschuwt voor zakkenrollers

Deventer, 05-09-2007

De politie vraagt het winkelend publiek in de binnenstad van Deventer alert te zijn op zakkenrollers. In de afgelopen maand is er zeventien keer aangifte gedaan van gerolde portemonnees en mobiele telefoons.

In bijna alle gevallen werden de waardevolle spullen ontvreemd uit een tas of broekzak. Het zakkenrollersgilde is met name aan het eind van de week actief, op koopavonden en op marktdagen.

Voorkomen

Zakkenrollers gaan snel en geruisloos te werk en laten geen sporen of een signalement achter. Achteraf actie ondernemen heeft daarom zo goed als geen effect. Voorkomen is in dit geval het advies. De politie en stadstoezicht leveren hier een bijdrage aan door met name op drukke dagen het winkelend publiek te wijzen op bijvoorbeeld openstaande tassen. Ook wordt gelet op gedragingen van potentiële daders. Mensen kunnen ook zelf voorzorgsmaatregelen nemen om zakkenrollen tegen te gaan. Onder andere door niet alle waardevolle spullen bij elkaar te bewaren en deze op een veilige, voor zakkenrollers lastige, plek te bij zich te dragen.