Gemeente Arnhem

Ruim 60 reacties op voorgestelde nieuwe ligplaatsen De Boei (04-09-07) De termijn om te reageren op de drie mogelijke ligplaatsen voor de drijvende 24-uursopvang voor drugsverslaafden, De Boei, is per 1 september 2007 verstreken. Er zijn ruim 60 reacties binnen gekomen. De meeste reacties kwamen van buurtbewoners, de overige reacties zijn van ondernemers en belangengroepen. De reacties worden verwerkt in een ambtelijk advies aan burgemeester en wethouders. Het college verwacht op basis van dat advies eind september de nieuwe ligplaats bekend te kunnen maken. Verantwoordelijk wethouder Van Eeten benadrukt dat de afweging wordt gemaakt door te kijken naar inhoudelijke argumenten en niet op basis van meeste stemmen gelden.

De reacties zijn in samengevatte vorm na te lezen op www.Arnhem.nl. Nadat het college de definitieve ligplaats heeft gekozen, moeten de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Dat is tevens het moment waarop officieel bezwaar kan worden gemaakt tegen de plannen.

Drie locaties
Op 12 juni 2007 presenteerde de gemeente drie mogelijke toekomstige ligplaatsen voor De Boei: ter hoogte van de Boterdijk (locatie Boterdijk), direct ten westen van de Nelson Mandelabrug (locatie Blauwe Golven) en direct ten westen van de John Frostbrug (locatie Volkshuisvesting). Omdat de gemeente op voorhand geen voorkeur heeft voor één van de drie plekken is aan omwonenden en ander betrokkenen gevraagd om argumenten voor of tegen elk van de drie ligplaatsen te geven. Deze argumenten worden bij de uiteindelijke locatiekeuze betrokken, naast de adviezen die de gemeente heeft ingewonnen bij Rijkswaterstaat, Iriszorg, Politie en Hulpverlening Gelderland Midden.

Strekking van de reacties
Wethouder van Eeten: Wat vooral opvalt aan de binnengekomen reacties is dat de noodzaak van een voorziening als De Boei niet ter discussie staat. Daar ben ik blij mee. De huidige ligplaats van de Boei kan op draagvlak van veel Arnhemmers rekenen. De Nieuwe Haven wordt door een aantal mensen als alternatief aangedragen. De drie nieuw voorgestelde locaties krijgen weinig steun van de insprekers. De huidige locatie is echter geen optie vanwege bestaande afspraken met OKA en met de projectontwikkelaar van het Cobercoterrein. De vergunning voor de huidige ligplaats is tijdelijk. Ook de Nieuwe Haven is geen reëel alternatief vanwege eerder gemaakte afspraken met het OKA. Uiteraard respecteren wij de eerder gemaakte afspraken. Het is niet aan ons daar eenzijdig van af te wijken, aldus van Eeten.