Gemeente Langedijk


5 september 2007

Nationale Burendag 15 september 2007

Op zaterdag 15 september wordt voor het tweede jaar de landelijke Burendag gevierd. Dit is een initiatief van Douwe Egberts om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. Uit onderzoek in opdracht van Douwe Egberts is naar voren gekomen dat veel Nederlanders graag iets met de buurt willen ondernemen om de band met de buren in stand te houden of te verbeteren. Er blijkt echter een drempel te bestaan waardoor veel mensen het moeilijk vinden initiatief te nemen om iets in de eigen buurt te organiseren. Douwe Egberts hoopt met de nationale Burendag deze drempel te verlagen.

Burendag

In het kader van Dorpsgericht samenwerken in de gemeente Langedijk worden al veel activiteiten door de inwoners zelf georganiseerd. Denk aan de vele buurtbarbecues, rommelmarkten, sportactiviteiten en andere festiviteiten die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. In de Molenbuurt worden op 15 september verschillende activiteiten georganiseerd.

Activiteiten in de Molenbuurt
In de Molenbuurt staan diverse activiteiten op het programma. Deze activiteiten en de versnaperingen staan in het teken van Frankrijk. Typisch Frans is het spel Pétanque, beter bekend als jeu de boules. Op 6 juli is bij de Korenmolen een gloednieuwe jeu de boules-baan aangelegd en in gebruik genomen. Rond deze baan en bij het voetbalveld vinden de activiteiten van de Burendag plaats.

Leden van Pétanquevereniging "Les Mille Iles" komen een introductie op het spel geven. Dan is er voor de aanwezigen de mogelijkheid om zelf het spel uit te proberen. Hierbij zullen burgemeester Cornelisse en wethouder Bonsel aanwezig zijn. Voor de kinderen worden op het grasveld tal van andere spelletjes georganiseerd.

Dit alles vindt natuurlijk plaats onder het genot van croissantje, een kopje koffie (of thee) en limonade voor de kinderen. Omwonenden krijgen een aanmeldingsformulier in de bus.

Bent u het strookje vergeten of kwijtgeraakt? Aanmelden kan ook door het aantal volwassenen en kinderen op te geven bij mevrouw van Nijnatten, Korenmolen 71 of bij mevrouw Borra, Korenmolen 67.

Andere buurtactiviteiten
De buren van de omgeving Kloosterstraat komen op 15 september ook bijeen. Deze buurt viert op deze dag het begin van de Zuid-Scharwoude kermis. In de grote tent op het kermisterrein treedt het Smartlappenkoor op. Veel bewoners genieten daar onder het genot van een drankje van het optreden.

Op 23 september komen de buren uit de omgeving van de Kloosterstraat weer bij elkaar voor een gezellige burenmiddag. Vanaf 14.30 staat de koffie en thee klaar. Natuurlijk is er ook iets lekkers. Er is een partytent aanwezig, die gezellig wordt aangekleed. Van de buren wordt gevraagd om hun vlag uit te hangen, zodat het nog feestelijker toont.

Ook hier krijgen de bewoners een aanmeldingsstrookje in de brievenbus zodat ze kunnen aangeven met hoeveel personen zij komen. Het strookje kan worden afgegeven bij mevrouw Visser, Kloosterstraat 27 of bij mevrouw Engeringh, Zijperpad 9.