Gemeente Langedijk


5 september 2007

Controle drankgebruik bij de jeugd

Wie regelmatig de krant keest ontkomt er niet aan. Alcohol en jongeren, dat is een zorgelijke combinatie. Er wordt steeds meer duidelijk over de schadelijke gevolgen voor jongeren. De gemeente Langedijk maakt zich zorgen over dat alcoholgebruik door (zeer) jeugdigen. Het komend jaar gaat de gemeente daarom werken aan een breed anti-alcoholbeleid voor jeugdigen. Daarbij wordt samengewerkt met de Voedsel en Waren Autoriteit. Op korte termijn is de eerste actie die gepland staat, een bezoek aan de kermis in Zuid-Scharwoude.

Kermis in Zuid-Scharwoude

De Voedsel en Waren Autoriteit controleert tijdens de kermis in Zuid-Scharwoude op drankgebruik door jongeren. Recent onderzoek geeft aan dat 20% van de jongens en 11% van de meisjes tussen 15 en 25 jaar meer drinkt dan verantwoord is voor hun gezondheid. Voor jongens betekent dit meer dan 21 glazen per week en voor meisjes 14 glazen of meer per week. Tijdens het uitgaan en vakantie wordt door jongeren het meest gedronken.

Tijdens de kermis in Zuid-Scharwoude in 2006 werden door Voedsel en Waren Autoriteit ernstige situaties geconstateerd. Zo troffen zij zeer jeugdigen aan die volkomen dronken waren. Dat is zorgelijk omdat drinken wanneer jeugdigen nog in de groei zijn, grote risico's oplevert. De VWA zal daarom ook dit jaar controle uitoefenen in samenwerking met de politie. Daarbij wordt ook gecontroleerd op het schenken van alcohol aan kinderen jonger dan 16 jaar. De resultaten van de controles worden met de gemeente besproken. Dat kan er toe leiden dat de gemeente volgend jaar scherpere voorwaarden verbindt aan de kermis.