Ingezonden persbericht

September in Rotterdam :: Persbericht September in Rotterdam, 5 september 2007

SEPTEMBER IN ROTTERDAM

Acteurs te paard, Bill Viola aan het woord en controversiële jazzmuziek

Persbericht 5 september

September in Rotterdam is in volle gang! Een maand lang zijn er (inter)nationale tentoonstellingen, concerten, evenementen, dans- en theatervoorstellingen. September in Rotterdam presenteert het culturele aanbod in de stad en opent feestelijk het nieuwe culturele seizoen.

De Wereld van Witte de With, vrijdag 7 t/m zondag 9 september

Aanstaande vrijdag om 18.00 uur barst het spektakel los. Dan wordt kunstenfestival De Wereld van Witte de With officieel geopend, met het project No More Heroes Anymore van Studio VollaersZwart. Bekende citaten van beroemdheden uit heden en verleden vullen de straat en zetten de toon van het festival, dat het thema Helden draagt. Het gehele weekend is er op en rondom de Rotterdamse Witte de Withstraat een (veelal gratis) programma van film, theater, dans, literatuur, muziek, debat, mode, design en met name actuele beeldende kunst. Vrijdagavond om 21.00 uur speelt het Franse gezelschap Théâtre du Centaure de openluchtvoorstelling NAi-Flux (ook te zien op vrijdag om 22.00 uur en op zaterdag om 21.00 en 22.00 uur). Twee acteurs te paard gebruiken de architectuur van het NAi, het water van de vijver, videobeelden en muziek om een surrealistische droomwereld neer te zetten.
www.festivalwww.nl

Gergiev Festival, woensdag 5 t/m zaterdag 15 september

De opera Tristan und Isolde is een baanbrekende productie omdat niemand minder dan videokunstenaar Bill Viola de opera met beeldprojecties tastbaar heeft gemaakt. Voorafgaand aan de eerste uitvoering van woensdag 5 september gaat filmkenner en documentairemaker Christiaan van Schermbeek om 17.00 uur met hem in gesprek in de Jurriaanse Zaal. Een zeldzame kans om 'de Rembrandt van het videotijdperk' te horen spreken over zijn beelden bij Wagners opera. Kaarten voor dit interview (¤ 3) en voor de allerlaatste plaatsen voor Tristan und Isolde zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Doelen (010-217177).
www.gergiev.nl

De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag 7 t/m zaterdag 22 september

Hoewel de eerste voorstelling al op vrijdag te zien is, wordt De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg aanstaande zaterdagavond officieel geopend met twee voorstellingen: That Night Follows Day en L'Affaire Martin! etc.. Die avond is ook het Keuze Café open, de plek waar theatermakers en toeschouwers elkaar gedurende het hele festival ontmoeten. Uitbaters van het Keuze Café zijn de Vlaamse regisseurs Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht. Zij geven inleidingen op voorstellingen en voeren gesprekken met theatermakers en andere gasten. Gemeenschappelijke rode draden, thema's en inspiratiebronnen worden door hen blootgelegd. Te gast zijn onder anderen Pascale Petralia (regie-assistent That Nigh Follows Day) en Dirk Pauwels (artistiek leider van productiehuis Victoria).
www.deinternationalekeuze.nl

Festival Jazz International Rotterdam, vrijdag 21 t/m zondag 23 september

Op de eerste avond van Festival Jazz International Rotterdam speelt het swingende toporkest Jazz Orchestra of the Concertgebouw met zangeres Claron McFadden een bewerking van één van Duke Ellington's meest controversiële werken: Sacred Music, een fusie van christelijke teksten en jazzmuziek. Daarna staat ook de Noorse multi-instrumentalist Stian Carstensen met accordeon, banjo en Bulgaarse fluit op het podium. De avond wordt afgesloten met het sextet van artistiek leider Stefan Lievestro, dat zijn gloednieuwe repertoire presenteert. Lievestro 6 bestaat louter uit muzikanten uit de voorhoede van de Nederlandse jazzscene.
www.jazzinternational.nl

Agenda September in Rotterdam

Club Cruise
diverse clubs en podia
za 1 sep.

R'Uitmarkt
Schouwburgplein e.o.
zo 2 sep.

De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg
Schouwburg
vr 7 t/m za 22 sep.

Gergiev Festival Rotterdam
de Doelen
wo 5 t/m za 15 sep.

De Wereld van Witte de With
Witte de Withstraat e.o.
vr 7 t/m zo 9 sep.

Festival Jazz International Rotterdam
de Doelen
vr 21 t/m za 23 sep.