Felix brengt weinig geluk

05 september 2007, New York - Het oog van orkaan Felix is gisteren neergestreken in Sandy Bay, een stadje aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten van Nicaragua. Minstens 50.000 mensen in Nicaragua ervaren dat Felix zijn naam weinig eer aan doet; hij brengt geen geluk, maar wel heel veel ellende.

Op de vlucht voor Felix. Foto: AP Photo/Miranda, La Prensa

"De elektriciteit is uitgevallen," vertelt Debora Comini, directeur van het Unicef-kantoor in Nicaragua. In Bilwi, dat vlakbij Sandy Bay ligt, moest de bevolking worden geëvacueerd en zijn scholen gesloten. "Alle daken waaien weg. Zelfs het hotel dat als opvangcentrum wordt gebruikt, zit nu zonder dak."

Grote vraag naar noodhulp Unicef, andere VN-organisaties en de regeringen in de regio waar Felix actief is, verwachten dat de komende dagen een grote vraag naar noodhulp zal ontstaan. De voorbereidingen voor de hulpverlening zijn dan ook in volle gang. Niet alleen de bevolking van Nicaragua, maar ook die van andere landen in Midden-Amerika zullen de komende tijd de gevolgen van de orkaan ondervinden.

Debora Comini zegt dat Unicef zich zorgen maakt om de geïsoleerd levende indianengemeenschappen in Nicaragua. "Daar zijn de levensomstandigheden erg eenvoudig; hun infrastructuur is niet bestand tegen de krachten van de orkaan."

Op het Hondurese eiland Roatan staan kinderen klaar om geëvacueerd te worden. Foto: Reuters/Garrido
Op het Hondurese eiland Roatan staan kinderen klaar om geëvacueerd te worden. Foto: Reuters/Garrido

Comini voorspelt dat er ernstige problemen op het gebied van de watervoorziening en hygyiëne zullen ontstaan. "Een paar jaar geleden hebben we hetzelfde meegemaakt en toen raakten waterbronnen daar overstroomd en vervuild." Bovendien zullen de gemeenschappen behoefte hebben aan voedsel, want veel oogsten zijn verwoest.

Waterzuiveringsmiddelen
Unicef zorgt in Nicaragua voor onderdak voor dakloze gezinnen. Daarnaast staan er zendingen waterzuiveringsmiddelen en hygiene kits - met daarin onder meer emmers en zeep - klaar voor distributie. Unicef wil ook dat het onderwijs in de getroffen regio zo snel mogelijk wordt hervat.

Na Nicaragua maken nu Honduras, Guatemala en Belize zich op voor de komst van Felix.