Ingezonden persbericht




PvdA stelt schriftelijke vragen over mogelijkheid klushuizen

Rotterdamse klushuizen ook in Haarlem mogelijk?

De PvdA wil van het College van B&W weten of het in Haarlem mogelijk is in slechte staat verkerende panden in achterstandswijken tegen gereduceerde prijs (met anti-speculatiebeding) als zogenaamde klushuizen aan nieuwe bewoners te verkopen met een forse renovatieverplichting. In schriftelijke vragen aan het College van B&W vraagt PvdA-raadslid Jeroen Fritz naar een reactie op ervaringen in Rotterdam, waar dit soort projecten zeer effectief blijken te zijn in het tegengaan van eenzijdige sociaal-economische bevolkingssamenstelling van probleemwijken.

PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "In Rotterdam is de afgelopen jaren veel positieve ervaring opgedaan met zogenaamde klushuizen. Dit zijn woningen in achterstandswijken die door de gemeente voor een relatief laag bedrag worden verkocht, onder voorwaarde dat de bewoners zelf een forse investering plegen in renovatie. Hierdoor kunnen beeldbepalende panden worden behouden en kan er toch iets worden gedaan aan de eenzijdige bevolkingssamenstelling van sommige wijken".

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) noemt de klushuizen in Rotterdam in het in juli verschenen rapport 'Interventies voor Integratie' als één van de weinige effectieve instrumenten om de eenzijdige sociaal-economische bevolkingssamenstelling van probleemwijken te doorbreken. De nieuwe bewoners zijn over het algemeen jong, starters op de woningmarkt, hoger opgeleid en vaak werkzaam in creatieve beroepen. Opvallend is dat sommige projecten met klushuizen in Rotterdam ook een grote aantrekkingskracht blijken te hebben op hoger opgeleide allochtone jongeren, waardoor deze een wooncarrière kunnen maken in de eigen wijk, in plaats van weg te trekken.

De PvdA hoopt dat het Rotterdamse voorbeeld ook in Haarlem navolging kan vinden. Fritz: "De PvdA vindt de Rotterdamse projecten interessant. De projecten met klushuizen hebben een aantal voordelen: karakteristieke panden in de stad kunnen behouden blijven, het leidt tot een meer gedifferentieerde bevolkingssamenstelling in wijken en het trekt creatieve jongeren naar de stad, wat goed is voor de creatieve economie. Wij willen nu van het College weten in hoeverre soortgelijke projecten ook in Haarlem mogelijk zijn. Ook stellen wij voor dat de gemeente in de toekomst bij beslissingen over sloop of behoud van in slechte staat verkerende panden ook de mogelijkheid voor verkoop als klushuizen meeweegt".

*** EINDE PERSBERICHT ***



Ingezonden persbericht