Gemeente Enschede

Haalbaarheidsonderzoek buitenbad

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de Gemeenteraad voorgesteld in te stemmen met de realisatie van een ruim buitenbad bij het Aquadrome. Door velen wordt het als een gemis ervaren dat Enschede geen openbaar toegankelijk buitenbad heeft. In het collegeprogramma 2006 is de wens geuit om de haalbaarheid van een buitenbad te onderzoeken nabij het Aquadrome.

Onlangs is het haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden en financiële consequenties van een buitenbad afgerond. Het bureau Hopman Andres, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, adviseert een ruim buitenbad te realiseren.
Het college is van mening dat het bad een sterk recreatief karakter moet krijgen dat voor zowel peuters en kleuters als ook voor de oudere jeugd aantrekkelijk is. Het Aquadrome krijgt dan een verhoogde attractieve waarde door meerdere zwembassins en een uitgebreide recreëer- en ligweide.

Het nieuwe buitenzwembad is in de toekomst van alle markten thuis. Zo wordt er een bassin gebouwd voor instructie- en doelgroepzwemmen (b.v. waterpolo, bewegen voor ouderen, etc.). Daarnaast komt er een recreatiebassin, voorzien van een waterspeeltuin, dat zich bij uitstek leent voor spring- en zwemvertier voor de wat oudere jeugd. Voor de allerkleinsten wordt een ruim peuterspeelbassin (voorzien van speelelementen) gerealiseerd.
Door de ruime opzet is er ook op de ligweides voldoende ruimte om te recreëren. De bestaande speeltoestellen worden aangevuld met een uitgebreide speelvoorziening op de ligweide voor de jeugd, te denken valt aan klimelementen, een ingegraven luchttrampoline, etc. Het scenario wordt nog verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

De kosten hiervan zijn hoger dan de structureel gereserveerde middelen, maar het college heeft het voornemen een royaal buitenbad te realiseren voor alle doelgroepen die daar in Enschede gebruik van willen maken.

5 september 2007