Hoogheemraadschap van Rijnland



Grootschalige kustversterking start voor veiligheid tegen overstroming

Vanuit een shovel heeft Staatssecretaris Tineke Huizinga het startsein gegeven voor de versterking van de zeeweringen van Noordwijk en Flaauwe Werk. Deze zeeweringen zijn de eerste zwakke schakels in de Nederlandse kust die worden aangepakt. Het hoogheemraadschap van Rijnland en waterschap Hollandse Delta voeren de kustversterking uit. Hiermee willen zij de klimaatverandering met zeespiegelstijging en grotere golfkracht als gevolg opvangen en overstroming vanuit zee voorkomen.

Versterking

Grijper haalt duin weg voor kustversterkingsproject Het hoogheemraadschap van Rijnland versterkt de kust van Noordwijk met een
1.100 meter lange `dijk in duin' voor de boulevard en een duinverbreding van 42 meter richting zee. Het strand voor de Noordwijkse kust zal daarom tot ongeveer april niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Waterschap Hollandse Delta verhoogt de zeedijk Flaauwe Werk over een lengte van 1.500 meter, versterkt met een dertig meter brede binnendijk.

Katwijk

In zijn speech vroeg dijkgraaf Doornbos van het hoogheemraadschap van Rijnland aandacht voor zwakke schakel Katwijk. Rijnland wil dat Katwijk eerder aangepakt kan worden. In Katwijk wonen 3000 bewoners buitendijks. Dit deel heeft een grotere risico op overstroming en moet daarom prioriteit krijgen. Hiervoor is momenteel de financiering nog niet rond.

Zwakke schakels

Zes andere zwakke schakels in de zeewering van de Nederlandse kust worden ook nog versterkt voor 2020, omdat ze daarna niet meer aan de veiligheidsnorm voldoen. Met de versterking krijgt tegelijk de ruimtelijke kwaliteit een impuls. De kustversterking van Noordwijk is hier een uniek voorbeeld van.

De aanpak van de zwakke schakels is één van de programma's van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om overstromingen in Nederland te voorkomen. Andere programma's zijn onder andere de Maaswerken, het programma Ruimte voor de Rivier en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Bekijk ook de kustversterkingspagina met nieuws en achtergronden over de kustversterking.
'Droge voeten, schoon water!'