Provincie Noord-Holland

Datum

5-9-2007

Onderwerp

OV-Taxi vervoert ruim 860.000 reizigers in 2006

Martine Hartog

Op 4 september hebben Gedeputeerde Staten de jaarverslagen 2006 van de OV-Taxi vastgesteld. Deze verslagen geven inzicht in het aantal reizigers en het aantal ritten, maar ook over de stiptheid van dit vervoermiddel. Tevens blijkt dat de klachten van reizigers vrijwel allemaal goed zijn afgehandeld door Connexxion.

De OV-Taxi rijdt in de regios Gooi en Vechtstreek (sinds 2007), Noord-Holland Noord (sinds 2000) en ZuidKennemerland / IJmond (sinds 2004) als aanvulling op het openbaar vervoer en als WMO-vervoer. Connexxion voert de exploitatie uit. In 2006 hebben de provincie Noord-Holland en de deelnemende gemeenten in Noord-Holland Noord en Zuid-Kennemerland / IJmond respectievelijk 7,9 en 4,6 miljoen euro besteed aan de OV-taxi.

Aantal reizigers
In 2006 vervoerde de OV-Taxi Noord-Holland Noord in totaal 510.273 reizigers (circa 42.523 per maand). In Zuid-Kennemerland / IJmond waren dat 354.900 reizigers (circa 29.575 per maand). Ten opzichte van 2005 betekent dit respectievelijk een daling 4,3% en een stijging van 5,7%.

Stiptheid
Connexxion voldeed in Noord-Holland Noord en Zuid-Kennemerland/ IJmond in respectievelijk 89,8% en 87,6% (de norm is 92%)van de ritten aan de eisen die aan de stiptheid zijn gesteld (minder dan een kwartier marge rond het opgegeven ophaaltijdstip). De klachten die binnenkwamen gingen vooral over de stiptheid. In de heel veel gevallen waren wegwerkzaamheden en afsluitingen de oorzaak van de vertraging. Werkzaamheden in en rond Haarlem leidden bijvoorbeeld tot een vertraging van circa 15% op de normale reistijd. In en om Alkmaar had de OV-Taxi ook veel last van wegwerkzaamheden en afsluitingen.

Klachten
Het aantal klachten over de OV-Taxi is nagenoeg stabiel gebleven. In beide regios zijn ruim 2000 klachten binnengekomen. Uit de verslagen blijkt dat deze klachten vrijwel allemaal afgehandeld zijn door Connexxion. De meeste reizigers hebben een reactie gehad waarbij ook vaak een tegemoetkoming is gegeven in de gemaakte kosten voor vervangend vervoer. De klachten die niet in behandeling genomen konden worden ( 23 in Noord-Holland Noord en 27 in Zuid- Kennemerland/IJmond) waren afkomstig van reizigers die weigerden hun NAW-gegevens te geven.

Jaarverslag OV-Taxi Zuid-Kennemerland en IJmond

Jaarverslag OV-Taxi Noord-Holland Noord