Partij voor de Dieren


05-09-2007
Overheid sponsort bouw varkensflats: de Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over 2% lening van Nationaal Groenfonds aan Varkensflats

Den Haag, 5 september 2007- Het Nationaals Groenfonds onder voorzitterschap van Prof mr. P van Vollenhoven heeft besloten in samenwerking met de Rabobank leningen aan intensieve veehouderijen te verstrekken tegen 2% rente om bedrijfsverplaatsingen mogelijk te maken.

Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren: `De grootschalige bio-industrie profiteert van goedkope leningen van de overheid, maar klaagt dat ze nergens welkom is. Geen wonder, want welke burger wil nu een varkensflat en de bijbehorende milieuvervuiling in zijn dorp? Een snelle en effectieve manier om de door het kabinet gestelde milieudoelen te bereiken is een inkrimping van de veestapel. Het is dus onacceptabel dat met deze lening het omgekeerde wordt beoogd: grote gesloten varkens-flats in kleine plattelandsgemeenten. Gesponsord door de overheid en dus van ons belastinggeld dat talloze betere doelen kan dienen. Waarom zouden burgers eigenlijk solidair moeten zijn met een commerciële sector die een verwoestend effect heeft op onze leefomgeving?

De Partij voor de Dieren heeft daarom kamervragen gesteld over deze onterechte steun aan de bio-industrie en wil van de ministers van LNV en EZ weten of het project openbaar aanbesteed is, waar-om leningen verstrekt worden tegen niet-marktconforme condities, of dit in overeenstemming is met de Europese mededingingsregels en of omschakeling naar biologische akkerbouw en/of veehouderij op een soortgelijke wijze van soft sponsoring mag rekenen.

De Partij voor de Dieren vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat een door landelijke en regionale overheden in het leven geroepen instelling die ten doel heeft om natuur, bos en landschap te verbete-ren, zich tevreden zou stellen met louter verplaatsing van intensieve veehouderijen mogelijk uitmon-dend in nog intensievere vormen van veehouderij.

Einde bericht

Klik hier voor de Kamervragen aan de ministers van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken Zie het origineel