FNV

5-9-2007 Vakbond op de bres tegen falend discriminatiebeleid

De FNV gaat gemeenten aan de tand voelen over hun falend discriminatiebeleid. In oktober gaan werkgroepen van FNV Lokaal de raadszalen in om de gemeenteraden te confronteren met bevindingen van Amnesty International (AI) omtrent gemeentelijke aanpak van discriminatie.

De mensenrechtenorganisatie presenteerde drie maanden geleden het rapport `443 kansen voor verbetering' aan alle gemeenten. Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft meegewerkt aan het onderzoek. Conclusie uit het rapport was dat het slecht is gesteld met de bestrijding van discriminatie op gemeentelijk niveau. Te denken valt aan aan discriminatie in het uitgaansleven, rond demonstraties of bijeenkomsten en sollicitatieprocedures.

Zo bleek dat slechts 18 procent van de gemeenten een dergelijk beleid in de portefeuille heeft, en dat een schamele 8 procent actief uitvoering geeft aan dit beleid. In maar liefst 92 procent van de gemeenten is de aanpak van discriminatie niet in het collegeprogramma opgenomen. Bijna zeventig procent van de gemeenten gaven desgevraagd aan dat discriminatie geen wezenlijk probleem is. Meer dan de helft had geen inzicht in de problematiek. "Zowel naar buiten toe als binnen de ambtelijke omgeving wordt er weinig gedaan aan discriminatiebestrijding", licht Daniel Garcia Soto van FNV Minderheden toe. "Zelfs na aanbieding van het Amnesty-rapport wordt er weinig gedaan tegen ongelijke behandeling."

Reden voor Garcia Soto om dan zelf maar actie te ondernemen. "We gaan de raadszalen in, en komen samen met Amnesty International eind oktober met een boekje met interviews en voorbeelden van gediscrimineerde bewoners." Op 15 november aanstaande presenteert het Sociaal Planbureau in samenwerking met Artikel 1 de Discriminatiemonitor 2007.

Dit en ander nieuws in het FNV E-magazine van 5 september 2007:
* FNV is EEN tegen armoede
* Toename meldingen asbest-ziekten
* Stakingsactie callcenter medewerkers succes

Lees meer Zie het origineel


AINL antidiscriminatiebeleid gemeenten.