Ministerie van Defensie

05-09-2007 15:52

MINDER OVERLAST DAKLOZEN OP SCHIPHOL

Marechaussee maakt praatje op plein van Schiphol - Archieffoto: Peter Wiezoreck

De overlast van dak- en thuislozen op Schiphol is de laatste twee jaar sterk verminderd. In 2006 verrichtte de Koninklijke Marechaussee aanzienlijk minder aanhoudingen dan in voorgaande jaren.

Tot 2002 kwamen rond de achthonderd overlastmeldingen van dak- en thuislozen binnen. In 2006 waren dat er nog maar rond de driehonderd.

Wanneer een dak- en thuisloze overlast veroorzaakt op Schiphol, krijgt de hij een waarschuwing. Als deze wordt genegeerd, kan een verblijfsontzegging voor zeven dagen volgen. In die periode mag de dak- of thuisloze niet meer op de luchthaven komen. Bij een volgende melding van overlast door dezelfde persoon, volgt een verblijfsontzegging voor veertien dagen. De ontzeggingen kunnen oplopen tot dertig dagen.

Buiten het feit dat de overlastveroorzakers tijdelijk Schiphol verlaten, blijkt het systeem ook zeer ontmoedigend te werken om na een ontzegging op de luchthaven te verschijnen. Het systeem is ingevoerd in samenwerking met de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer en de luchthaven Schiphol.