Gemeente Gennep


Persberichten

Bestuurskracht gemeente Gennep onder de loep
Gemeente Gennep heeft voor de tweede keer deelgenomen aan het visitatietraject Bestuurskracht Limburgse gemeenten. Het eindoordeel van de visitatiecommissie komt voor een groot deel overeen met de uitslag van de eerste meting, die vier jaar geleden heeft plaatsgevonden. Resultaten tweede bestuurskrachtmonitor

Evenals bij het eerste onderzoek constateert de visitatiecommissie ook nu dat Gennep niet beschikt over een langetermijnvisie. Voor de bestuurskracht op de langere termijn hecht de commissie daar juist veel waarde aan. Op een aantal deelterreinen beschikt Gennep wel over een visie, een overkoepelende visie wordt echter gemist. Ook plaatst de commissie onder meer kritische kanttekeningen bij het samenwerkingsproces tussen de gemeenten Mook en Middelaar, Bergen en Gennep.

Concrete stappen ter verbetering
Het gemeentebestuur van Gennep pakt de kritiek van de visitatiecommissie constructief op. Daartoe zijn al enkele initiatieven genomen. Zo is besloten om het budget voor het ontwikkelen van een Gennepse visie in te zetten voor een regionale visie. Daarmee krijgt ook het samenwerkingstraject tussen Mook en Middelaar, Bergen en Gennep een nieuwe impuls. De eerste resultaten van dit traject zullen voor het eind van dit jaar bekend zijn en met de drie gemeenteraden worden besproken.Daarnaast neemt Gennep actief deel aan een overleg van veertien Noord-Limburgse gemeenten. Deze hebben op het gebied van bestuurskracht en slagvaardigheid een vergelijkbare score als Gennep. Gezamenlijk bekijken deze gemeenten hoe ze via concrete stappen de bestuurskracht in Noord-Limburg op een hoger plan kunnen tillen.

Bestuurskracht permanent onder de aandacht
Voor Gedeputeerde Staten van Provincie Limburg is de kwaliteit van het lokale bestuur een permanent aandachtspunt. In 2002-2003 is de kwaliteit van de Limburgse gemeenten voor het eerst door een onafhankelijke visitatiecommissie onderzocht. In overleg met de gemeenten is enige tijd geleden het initiatief genomen voor een tweede visitatieronde. Onder bestuurskracht wordt verstaan de mate waarin een gemeente met de beschikbare kwaliteiten en middelen, zoals personeel, financiën en ruimte, haar opgaven realiseert. De gemeenten worden beoordeeld op hun rol als bestuur van de lokale samenleving, als dienstverlener en als participant in het openbaar bestuur. De drie rollen worden op strategisch, tactisch en operationeel niveau getoetst.