Ministerie van Defensie

05-09-2007 16:20

HR.MS. SCHEVENINGEN VERDER ALS VIESTURS

Het zegenen van de vlag door een geestelijke uit Letland. Vervolgens werd de vlag gehezen aan boord van het nieuwe Letse vaartuig - Foto: Albert Vermeulen, AVDD

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap en de directeur Defensie Materieel Organisatie Lex Hendrichs, hebben vandaag in Den Helder Hr.Ms. Scheveningen aan Letland overgedragen. Het is de tweede van in totaal vijf verkochte mijnenjagers aan dit land.

In navolging op Hr.Ms. Harlingen (Imanta) kreeg ook Hr.Ms. Scheveningen bij de overdracht een nieuwe naam. De Letse staatssecretaris Edgars Rinkevics doopte het schip LVNS Viesturs.

Voorafgaand aan de overdracht kreeg Hr.Ms. Scheveningen een grote onderhoudsbeurt. Personeel van het Commando Zeestrijdkrachten deed ook een on board training met de nieuwe Letse bemanning.

Hr.Ms. Scheveningen vaart onder Letse vlag verder onder de naam LVNS Viesturs - Foto: Albert Vermeulen, AVDD

Hr.Ms. Dordrecht, Hr.Ms. Delfzijl en Hr.Ms. Alkmaar worden gedurende de komende achttien maanden één voor één aan de Letse marine overgedragen. Het contract met de Baltische staat voor de overdracht van de mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Alkmaarklasse is op 24 augustus 2005 getekend en heeft een waarde van 57 miljoen euro.