NCRV

Natuur in de stad

Aflevering 6 â Amsterdam

Donderdag 6 september
20.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Natuur in de stad aandacht voor de natuur in Amsterdam. Aan twee kanten van de stad loopt de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Daarnaast heeft Amsterdam ook nog een eigen ecolint, een natuurstrook die via oevers, bosjes en tuinen door een groot deel van de stad loopt. Natuur in de stad gaat op stap met mensen die deze natuur mogelijk maken.

Jan Houwer is ecoloog van het natuurrijke deel van Amsterdam: Oost-Watergraafsmeer. Van een poldergebied van wel zes meter diep is het de afgelopen honderd jaar uitgegroeid tot een plek vol natuur. Op de plek waar voorheen het Ajax stadion stond, is nu een woonbuurt aangelegd met waterplekken. Hier zijn veel bijzondere waterdieren te vinden, zoals salamanders en rivierkreeftjes.

Eén van de grootste natuurgebieden van Amsterdam is het Amsterdamse bos. Stadsecoloog Remco Daalder vertelt over de bijzondere diersoorten in dit park. Stadsecoloog Martin Melchers laat zien hoe vossen in Amsterdam leven en hij neemt de kijker mee naar het Diemerpark. Hier is veel ruige natuur te vinden.

Dit programma werd eerder uitgezonden in het voorjaar van 2007.