NCRV

Moeder Maas

De Maas zelf centraal in natuurserie Moeder Maas

Donderdag 6 september
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige natuurserie Moeder Maas van de NCRV passeert een groot aantal themaâs rondom water en waterbeheer in Limburg de revue. Want âMoeder Maasâ kent vele gezichten. Recreanten vinden ruimte en rust voor schippers is de rivier vervoerstraject en steeds meer Limburgers krijgen drinkwater uit de rivier. Maar ook wordt Limburg soms, tijdens hoge waterstanden, geconfronteerd met de verwoestende kant van de Maas. In de eerste aflevering op donderdag 6 september staat de Maas zelf centraal. Aan de hand van concrete, actuele projecten en voorbeelden komen themaâs als de waterkwaliteit aan de orde.

Een schone Maas is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van jong en oud, van recreanten en ondernemers, van burgers en overheid. In deze aflevering is er aandacht voor de permanente meting van de waterkwaliteit en het opruimen van het zwerfvuil. Wat betreft een veilige Maas werken overheden en ondernemers nauw samen om bewoners nu en in de toekomst te beschermen tegen hoogwater. Bij de Grensmaas en de Zandmaas gaan grind- en zandwinning hand in hand met natuurontwikkeling. Bovendien worden experimenten niet geschuwd.

Limburg is bovendien uniek door zijn snelstromende beken, die op 64 plekken uitmonden in de Maas. Het belang van goede beekmondingen voor natuur en milieu komt eveneens aan bod in deze eerste aflevering.