UMC Utrecht


WKZ opent vernieuwde afdeling

Na een ingrijpende verbouwing is verpleegafdeling Giraf van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht weer open. Jaarlijks ontvangen hier circa 35 kinderen een stamceltransplantatie, dat is de helft van alle beenmergtransplantaties bij kinderen in Nederland.

Professor Vanderson Rocha van het Parijse St. Louisziekenhuis, een autoriteit op het gebied van navelstrengbloed-transplantaties, zal spreken op het openingssymposium dat 6 september in het WKZ georganiseerd wordt.

Na de verbouwing van een half jaar beschikt de afdeling nu over zeven kamers die elk een toegangssluis hebben. Dat is een verbetering ten opzichte van de vier verpleegkamers die via één sluis toegankelijk waren.

Infecties
De nieuwe opzet vergroot de veiligheid omdat de kans op infecties kleiner is. Kinderen die een transplantatie ondergaan hebben aanvankelijk helemaal geen afweer meer, in de loop van enkele maanden herstelt dat langzaam. In die periode zijn ze kwetsbaar voor infecties.

Leukemie, aangeboren beenmerg- en immuunafwijkingen en stofwisselings­ ziekten zijn de redenen voor een transplantatie.

Jaarlijks krijgen in Nederland 150 kinderen leukemie. Door steeds betere chemotherapie is de overlevingskans toegenomen tot 70 à 90 procent, afhankelijk van het type leukemie.

Donorstamcellen
Alleen patiënten waarbij de chemotherapie niet aanslaat komen in aanmerking voor een beenmergtransplantatie. Ze ontvangen daarbij donorstamcellen, afkomstig uit beenmerg of navelstrengbloed, die in het ontvanger-beenmerg uitgroeien tot bloedvormende cellen.

Transplantaties redden in de helft van de gevallen het leven van de leukemiepatiënt. In Nederland krijgen jaarlijks zeshonderd kinderen een vorm van kanker, daarvan overlijdt circa een kwart. Kanker is daarmee voor kinderen de belangrijkste doodsoorzaak.

Kijk op deze pagina voor het programma van het symposium.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée, tel. 030 250 6371.

dinsdag 4 september 2007