Rathenau Instituut


6 september 2007: Wetenschapsbudget stijgt langzaam, het aantal regelingen stijgt explosief

PERSBERICHT

Den Haag, 6 september 2007

De Nederlandse overheidsuitgaven aan wetenschappelijk onderzoek zijn langzamer gestegen dan in vergelijkbare landen, maar het aantal regelingen en instellingen dat zich met de verdeling van dat geld bezighoudt, stijgt explosief. Dat blijkt uit de studie 'Dertig jaar publieke onderzoeksfinanciering in Nederland, die het Rathenau Instituut deze week publiceert.

Het onderzoek, dat het Rathenau Instituut in samenwerking met de Universiteit Twente uitvoerde, omspant de periode van 1975 tot 2005. Deze studie geeft voor het eerst een nauwkeurig overzicht van alle publieke geldstromen in het Nederlandse onderzoekslandschap.

Driekwart van de totale overheidsfinanciering (2,5 miljard euro) voor publieke wetenschap wordt gegeven in de vorm van algemene financiering. Het overige geld wordt toegekend aan projecten met specifieke doelen. Uit het onderzoek blijkt dat dit projectgeld de laatste vijftien jaar schommelt rond 25 procent.

Voor dit kwart van het wetenschapsbudget is er in deze periode een woud van overlappende regelingen en subsidiegevers gegroeid. Enige mate van sturing en verscheidenheid in financiering kan vernieuwing en creativiteit in de wetenschap bevorderen, maar de groeiende overlap is ongewenst. Dit werkt waarschijnlijk contraproductief en gaat daarmee ten koste van de kwaliteit en innovativiteit van de wetenschap.


---
NOOT VOOR DE REDACTIE,