Bouwfonds


---

Rheden-Rozendaal wint Bouwfonds Trofee Open Monumentendag 2007

3-9-2007

Vandaag heeft Bouwfonds de winnaar bekend gemaakt van de Bouwfonds Trofee 2007. De trofee is een waarderingsprijs voor comités die zich inzetten voor het laten slagen van de Open Monumentendag. De Trofee gaat dit jaar naar het Open Monumentendag comité van Rheden-Rozendaal. Eervolle vermeldingen gaan naar de organiserende comités van Roermond, Haarlem en Zutphen.

De Bouwfonds Trofee wordt op 6 september uitgereikt tijdens de landelijke opening van de Open Monumentendag in Hoorn. De Open Monumentendag wordt dit jaar voor de eenentwintigste keer georganiseerd en vindt plaats op 8 en 9 september 2007. Het evenement staat dit jaar onder de titel Moderne Monumenten in het teken van de twintigste eeuw (1900 â 1965), de eeuw waarin de Nederlandse architectuur weer een eigen gezicht kreeg.

De Bouwfonds Trofee is in 2000 in het leven geroepen door hoofdsponsor Bouwfonds, om Open Monumentendag comités te belonen die een aantrekkelijk en gevarieerd programma hebben opgesteld. De hoofdprijs is een trofee met daaraan verbonden een geldbedrag van â¬2.500,-, daarnaast zijn er drie eervolle vermeldingen met een bijbehorend bedrag van â¬1.000,-.

Winnaar Rheden-Rozendaal
Rheden-Rozendaal heeft al twee keer eerder een eervolle vermelding ontvangen, maar heeft de trofee nu dan echt gewonnen. Vooral de inhoudelijke en educatieve benadering van het landelijk thema en de presentatie daarvan aan zowel volwassenen als kinderen trok de jury aan. Er wordt een duidelijk verband gelegd tussen gebouwen en de tijdgeest en door in de brochure de gebouwen te groeperen naar stijl en tijd wordt de bezoeker een handvat geboden om deze gebouwen goed te kunnen plaatsen in de tijd.

Eervolle vermelding voor Roermond, Haarlem en Zutphen Het comité Open Monumentendag Haarlem heeft een eervolle vermelding gekregen omdat de stad wederom een zeer uitgebreid en zeer gevarieerd programma biedt. Zo treden er bijvoorbeeld 35 koren op. Daarbij zocht Haarlem aansluiting bij andere initiatieven, zoals de opening van het Haarlemse culturele seizoen.

Een eervolle vermelding gaat ook naar comité Roermond, omdat zij zich juist concentreren op enkel een tot in detail uitgewerkte architectuurwandeling. Deze staat in een fraaie brochure afgebeeld. Hiernaast kunnen bezoekers de toren beklimmen, rondleidingen volgen, een expositie bekijken en naar stadsdichters luisteren.

Tot slot heeft ook het comité Zutphen een eervolle vermelding gekregen. De jury heeft voor deze stad gekozen, omdat het een gevarieerd programma biedt met verschillende activiteiten, dat met fraai promotiemateriaal wordt gepresenteerd aan het publiek. Vooral origineel zijn de drie schippers van fluisterboten die tijdens een vaartocht vertellen over de geschiedenis van Hanzestad Zutphen.

Open Monumentendag en Bouwfonds: al 21 jaar een natuurlijke combinatie De samenwerking tussen de Stichting Open Monumentendag en Bouwfonds bestaat al 21 jaar. Bouwfonds is volop bezig met de ontwikkeling en financiering van nieuw onroerend goed en binnenstedelijke herontwikkeling. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid vindt Bouwfonds het van groot belang dat monumentale bouwwerken uit het verleden behouden blijven en dat men zich bewust blijft van het cultureel erfgoed.

---