Nationaal Restauratiefonds


PERSBERICHT
Hoevelaken, 06 september 2007

`Investeren in monumenten' aangeboden aan minister Plasterk Restauratiefonds pleit in rapport voor duurzame
financiering monumentenzorg
Ontwikkelingen rondom het monumentenstelstel zijn voor Nationaal Restauratiefonds aanleiding om het rapport `Investeren in Monumenten' uit te brengen. In dit rapport staan concrete aanbevelingen voor een gefundeerde toekomst van de monumenten in Nederland. De voorzitter van het Restauratiefonds, professor mr. Pieter van Vollenhoven heeft deze aanbevelingen met een brief onder de aandacht gebracht van minister Plasterk van OCW en van de Raad voor Cultuur.

Aanbevelingen
In het rapport `Investeren in Monumenten' doet Nationaal Restauratiefonds een aantal aanbevelingen voor de verbetering van het monumentenstelsel. Daarbij ligt het accent op het wegwerken van de bestaande restauratie-achterstand waarvoor nog circa 62 miljoen euro extra nodig is. Om alle monumenten in goede staat te kunnen houden moet het subsidiebudget structureel verhoogd worden van 40 naar 58 miljoen euro. Ook moet het financiële instrumentarium verbeterd worden. Bijvoorbeeld door bij de herbestemming van monumenten een deel van de kosten die noodzakelijk zijn voor het creëren van een nieuwe bestemming of multifunctioneel gebruik met een lage rente te financieren. Het Restauratiefonds doet daarnaast ook aanbevelingen over de relatie tussen cultuurhistorie en ruimtelijke ordening, het selectiebeleid voor monumenten, de gebiedsgerichte monumentenzorg en de bestuurlijke verantwoordelijkheden.

Discussie over monumentenstelsel
In het afgelopen decennium is door verschillende kabinetten al extra geld beschikbaar gesteld om de restauratie-achterstand weg te werken. Daarmee komt de zorg voor monumenten in

2

een andere fase en verschuift het accent van ingrijpende restauraties naar het planmatig instandhouden van monumenten. Daarnaast is een duidelijke verbreding te zien van de objectgerichte, individuele monumentenzorg naar een meer gebiedsgerichte benadering. Ook heeft een verschuiving in bestuurlijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen zijn voor de minister van OCW aanleiding geweest om een brede discussie over het monumentenstelsel te initiëren. De Raad voor Cultuur heeft eind juni een advies hierover uitgebracht aan minister Plasterk van OCW. Het Restauratiefonds wil met dit rapport een eerste bijdrage leveren aan deze discussie.

Het Nationaal Restauratiefonds combineert expertise op het gebied van financieringen met kennis van de monumentenwereld, en wil zo eigenaren en beheerders van monumenten alle denkbare steun bieden bij het restaureren en onderhouden van hun pand. Dat doen wij door het bieden van laagdrempelige financieringen en het geven van voorlichting, advies en begeleiding. Daarnaast wenden wij onze specifieke expertise aan om gevraagd en ongevraagd te adviseren en een strategische rol te vervullen binnen de beleidsvelden van de ministers van Cultuur en Ruimtelijke Ordening ten aanzien van behoudenswaardige elementen in het historisch ruimtelijke aanzicht van Nederland.

Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met dhr. P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 253 92 29 of 06 22 39 73 81, e-mail p.baars@restauratiefonds.nl.

Wilt u een (digitaal) exemplaar van het rapport ontvangen? stuurt u dan een e-mail naar communicatie@restauratiefonds.nl of bel met (033) 253 98 70