Time : 11:29:19
Date : 05 September 2007
Sender Name: Delhaize Group

DELHAIZE HEROPENT VOLLEDIG GERENOVEERDE EN MILIEUVRIENDELIJKE SUPERMARKT GENT STER

Thermisch isolerende glazen gevel gevuld met fotovoltaïsche zonnecellen

Op donderdag 6 september opent een volledig gerenoveerde Delhaize-supermarkt de deuren in Gent. De supermarkt is gelegen aan het rond punt van de Sterre. In deze gerenoveerde supermarkt worden tal van milieuvriendelijke technieken toegepast, waaronder het gebruik van zonne-energie. De opening van nieuwe winkels en verdere vernieuwing van het winkelnetwerk kadert binnen de strategie van Delhaize België waarbij wordt gestreefd naar een winkel dichtbij de woon- of werkplaats van elke klant.

Grotere winkel met ruimer assortiment
De gerenoveerde supermarkt Gent Ster heropent de deuren op donderdag 6 september. De supermarkt bestaat al sinds de jaren '60 en was dus aan een grondige renovatie toe. De verschillende afdelingen in de winkel en de ruimtes voor het personeel werden vernieuwd. Er is een nieuwe onthaalbalie en er zijn nieuwe kassa's. Een aantal afdelingen werden uitgebreid, waaronder fruit en groenten, wijn en zuivel. De parfumerie werd eveneens uitgebreid. Er werd een delibakery-afdeling geïntroduceerd waar klanten terecht kunnen voor vers brood en verse bereide maaltijden of broodjes. Tot slot werden overal nieuw meubilair en nieuwe koelinstallaties geïnstalleerd.

De supermarkt Gent Ster heeft een verkoopsoppervlakte van 1.425 m². De winkel is daardoor zo'n 200 m² groter geworden. Dit laat de klant toe om het ruime Delhaize-assortiment te ontdekken in een aangename winkelomgeving. Gent Ster beschikt over een parking met 72 plaatsen. De klanten worden uitgenodigd om de winkel op 5 september in avant-première te ontdekken tijdens een opendeuravond.

De supermarkt bevindt zich op de Kortrijksesteenweg 906 in Gent en is open van maandag tot zaterdag van 8u30 tot 20u en op vrijdag tot 21u.

Een energiezuinige supermarkt
Bij de renovatie werd een volledige glazen gevel voor het gebouw opgetrokken. De bijna 10 meter hoge glazen gevel is gemaakt uit sterk thermisch isolerend glas.

"In die gevel werden tussen het glas ook talrijke fotovoltaïsche zonnecellen gemonteerd waardoor we een soort semi-transparante zonnepanelen hebben. Ze wekken elektriciteit op, terzelfdertijd laten ze licht door en doen ze dienst als zonnewering.", aldus Philippe-Henri Heymans, Architect, Design and Maintenance Director. "Op het dak hebben we bovendien klassieke fotovoltaïsche panelen geplaatst waardoor de supermarkt jaarlijks ongeveer 4000 kW/h zal produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse
elektriciteitsverbruik in een ruime eengezinswoning."

Er werd gekozen voor een soort glas dat in de winter meer zonlicht en warmte doorlaat dan bij zomerse temperaturen. Ook aan de isolatie werd aandacht besteed: zowel het glas als de wanden en het dak hebben een hoge isolatiewaarde. Tot slot wordt ook de warmte van de koeltogen gerecupereerd die vrijkomt bij het produceren van koude. De warmte wordt gebruikt om het sanitair water op te warmen en een deel van de winkel te verwarmen.

Een Delhaize-winkel dichtbij elke klant
De uitbreiding en vernieuwing van het winkelnetwerk is een belangrijke pijler in de strategie van Delhaize België. Delhaize wil elke klant een winkel in zijn buurt aanbieden, dichtbij zijn woning of werkplaats en gemakkelijk te bereiken. Er worden ook elk jaar tal van winkels vernieuwd zodat deze nog beter aan de eisen van onze klanten voldoen. Bij deze renovaties wordt aandacht besteed aan duurzaamheid. Er worden in de mate van het mogelijke milieuvriendelijke maatregelen genomen en aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid van de winkels voor mindervaliden te verbeteren. Voor het einde van het jaar zijn nog twee openingen voorzien van nieuwe Delhaize-supermarkten: één in het centrum van Antwerpen en één in Keulen.

Over Delhaize België
Eind juni 2007 bestond het verkoopnetwerk Delhaize België uit 723 winkels, waarvan 689 in België, 31 in Groot-Hertogdom Luxemburg en 3 in Nordrhein-Westfalen (Duitsland). Met haar verschillende winkelformules (supermarkten Delhaize, AD Delhaize, City Delhaize, Proxy Delhaize, Shop'n Go en Tom&Co) realiseerde Delhaize België in 2006 een omzet van 4,3 miljard euro. In 2006 had Delhaize een marktaandeel in België van 26,1%. De onderneming telt 18.000 medewerkers.
Delhaize België maakt deel uit van Delhaize Groep dat actief is in 7 landen op 3 continenten. Eind juni 2007 bestond het verkoopsnetwerk van Delhaize Groep uit zo'n 2.500 winkels. De groep stelt 139.000 mensen te werk.

* bron: AC Nielsen

Persinformatie

Catherine Alexandre
SVP Marketing & Communication
Tel. 02/412 82 57
calexandre@delhaize.be

Katrien Verbeke
Communication Specialist
Tel. 02/412 82 39
kverbeke@delhaize.be