NEN


Normen monsterneming radioactiviteitsmetingen herzien

woensdag 5 september 2007, 14:56

NEN publiceert binnenkort zeven herziene methoden voor monsterneming voor radioactiviteitsmetingen. Bij definitieve publicatie vervangen deze normen de bestaande voornormen die zijn opgesteld in het kader van het Nationaal Plan Kernongevallenbestrijding. Vier andere voornormen worden vervangen door (internationale) normen. Belanghebbenden kunnen tot 1 januari 2008 bij NEN commentaar indienen op de normontwerpen.

Na de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl zijn elf voornormen (NVN) en een praktijkrichtlijn (NPR) ontwikkeld voor de monsterneming van een groot aantal matrices. Deze waren nodig om een eenduidige monsterneming te bewerkstelligen, waarmee na een ongeval representatieve monsters kunnen worden genomen. De herziene normen betreffen de monsterneming van in buitenlucht zwevend stof, gras, water en daarin opgeloste stoffen, depositie, groenten en fruit, vlees en vleesproducten en vis en visproducten.

Samenwerking
In een project dat NEN uitvoert in opdracht van het ministerie van VROM zijn de methoden herzien in samenwerking met deskundigen van RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In het zelfde project zijn voornormen voor zuiveringsslib, grond, melkpoeder, melk en melkproducten na toetsing vervangen door vergelijkbare (internationale) normen. Hierdoor wordt aangesloten bij de internationaal geaccepteerde werkwijzen.

Toekomst
Monsterneming is de eerste stap in de keten voor het verkrijgen van meetresultaten. Door de monsterneming op eenduidige wijze uit te voeren kunnen - na analyse - meetresultaten worden verkregen die onderling kunnen worden vergeleken. Dit is noodzakelijk voor metingen die worden uitgevoerd door verschillende bedrijven/instituten. De volgende stap is het actualiseren en herzien van de voornormen voor monstervoorbewerking.

Informatie en bestellen
Meer informatie over deze normontwerpen [NEN 5621, NEN 5624, NEN 5625, NEN 5628, NEN 5633, NEN 5641, NEN 5643] is te krijgen bij NEN-Milieu, tel. (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl. De normontwerpen kunnen worden besteld bij NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of via de Normshop op www.nen.nl.