Senternovem


05-09-2007 | Glastuinbouw krijgt eigen platform in EnergieTransitie

Sinds juli heeft de EnergieTransitie een zevende platform, nu voor de glastuinbouw. Voorzitter is Dirk Duijzer, tevens voorzitter van het Productschap Tuinbouw. In 2020 moeten nieuw te bouwen kassen klimaatneutraal zijn en duurzame energie leveren.

Tot voor kort kende de EnergieTransitie zes Platforms: Duurzame Mobiliteit, Groene Grondstoffen, Ketenefficiency, Nieuw Gas, Duurzame Elektriciteitsvoorziening en Gebouwde Omgeving. Nu is er een zevende bij: Kas als Energiebron. Hiermee heeft de glastuinbouw een eigen Platform gekregen "vanwege de belangrijke positie en de voortrekkersrol van de sector op het terrein van EnergieTransitie". Het Platform gaat een beleidsbepalende rol vervullen in de EnergieTransitie Glastuinbouw.

Platform Glastuinbouw EnergieTransitie

De Kas zonder Gas, een project bij Van der Hoorn Orchideeën in Ter Aar. Het is een voorbeeld van een kas zoals die vanaf 2020 standaard moeten worden gebouwd in Nederland

Masterplan
Renée Bergkamp, directeur-generaal van het ministerie van LNV, noemt de komst van het nieuwe Platform Kas als Energiebron zeer positief: "Dit transitieplatform zal zeker bijdragen aan een verduurzaming van de glastuinbouw." Op zijn eerste vergadering, op 13 juli jl., heeft het Platform de ambitie voor 2020 vastgesteld. Nieuw te bouwen kassen moeten vanaf dat jaar klimaatneutraal zijn, geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben en daarnaast producent worden van duurzame warmte en duurzame elektriciteit. Om zover te komen, wordt een Masterplan Kas als Energiebron ontwikkeld. Hiervoor zijn ook al beleidsprioriteiten en actiepunten vastgesteld. Voorzitter Dirk Duijzer: "We hebben concrete actiepunten benoemd, niet alleen op het gebied van technologische innovatie, maar ook voor kennisverspreiding, ondersteuning van investeringen en een meerjaren-onderzoeksprogramma." De actiepunten worden komend najaar verder uitgewerkt en besproken met de sector. Aan het einde van het jaar zal het Platform een Jaarplan 2008 vaststellen. Het Masterplan zal zich niet alleen richten op nieuwbouw, maar ook op aanpassing van bestaande kassen.

Stempel

Met de komst van het Platform Kas als Energiebron gaat de glastuinbouw een grotere stempel drukken op de EnergieTransitie. De voorzitter van het Platform treedt toe tot het Regieorgaan EnergieTransitie, de opvolger van de Taskforce EnergieTransitie, dat naar verwachting binnenkort wordt geïnstalleerd. De volgende organisaties zijn in het Platform Kas als Energiebron vertegenwoordigd: Productschap Tuinbouw, LTO Glaskracht Nederland, de ministeries van LNV, EZ en VROM, Wageningen UR, VGB, Gasunie, Stichting Natuur en Milieu en Priva (als vertegenwoordiger vanuit de tuinbouwtoelevering).

Meer weten over de perspectieven van de Kas als Energiebron? In december 2006 verscheen in de nieuwsbrief EnergieTransitie en Energie Onderzoek Subsidie het artikel Glastuinbouw heeft `energieneutrale kas in 2020' al in het vizier. Of kijk op de website van EnergieTransitie.