Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 6 september

Fryslân, 06-09-2007 * Politieberichten van woensdag 5 september 07.00 t/m donderdag 6 september 07.00 uur

Witmarsum/Wons/Bolsward: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag in Witmarsum, Wons en Bolsward snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten. Dinsdagochtend werd er van 07.00 uur tot 10.00 uur op de Arumerweg in Witmarsum gecontroleerd. Tijdens deze controle passeerden 680 voertuigen de controle, waarvan 169 te snel reden. Op de Arumerweg is een snelheid van 50 kilometer per uur is toegestaan. Diezelfde ochtend werd ook op de Weersterweg, waar 80 kilometer per uur is toegestaan, nabij Wons gecontroleerd. Hier passeerden 800 voertuigen, waarvan er 202 te snel reden. 's Middags werd er nog gecontroleerd op de Twibaksdyk in Bolsward. Op deze 50-kilometerweg passeerden 310 voertuigen, waarvan er 36 te snel reden. De hoogste snelheid werd gemeten op de Weersterweg nabij Wons. Hier passeerde een automobilist met 150 kilometer per uur. De politie gaat de komende periode vaker controleren op deze locaties.

Wolvega: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Wolfraamweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. In het pand werden uit een kluis aantal mobiele telefoons en een geldbedrag weggenomen. Namens het bedrijf deed een 49-jarige vrouw uit Wolvega aangifte.

Jistrum: auto gestolen
De politie heeft woensdagochtend een aangifte opgenomen van de diefstal van een rode Volkswagen Corrado met kenteken 72-FB-FJ. De auto werd in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen vanaf een terrein van een garage aan de Rijksstraatweg in Jistrum. De 28-jarige eigenaar uit Zwaagwesteinde deed aangifte.

Noardburgum: diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een toerspeedboot uit een haventje aan de Rijksstraatweg. De boot, die met een ketting met slot was vastgelegd aan een steiger, werd tussen vrijdag 17 augustus en woensdag 5 september weggenomen. Het betrof een witte boot met een rood dek, die was voorzien van een grijze 15 pk Suzuki buitenboordmotor. Aangifte werd gedaan door een 46-jarige inwoner van Noardburgum.

Leeuwarden: hennepkwekerij aangetroffen
De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Gealanden een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De woning werd onderzocht na een klacht over wateroverlast. De kwekerij bevond zich op de eerste verdieping van de woning en telde ruim 150 planten. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Bij het onderzoek in de woning werden nog een aantal vuurwapens en een hoeveelheid munitie aangetroffen. Ook deze werden in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar de bewoner van de woning.

Drachten: gewonde bij aanrijding
Een 61-jarige automobilist uit Ureterp is woensdagmiddag bij een aanrijding op de Splitting gewond geraakt. De man was in een moment van onoplettendheid tegen een voorganger gebotst, die vervolgens door de kracht van de aanrijding weer tegen een andere voor hem rijdende auto botste. De automobilist uit Ureterp werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Oosterstreek: motorrijder onder invloed, geen rijbewijs en niet verzekerd De politie heeft woensdagavond op de Schoolstraat een 36-jarige inwoner van Elsloo aangehouden. De man reed onder invloed op een motor en moest daarvoor op het politiebureau een ademanalyse ondergaan, met 785 ug/l als resultaat. Hij bleek bovendien niet in het bezit te zijn een motorrijbewijs en zijn voertuig was niet verzekerd. Voor al deze feiten werd proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg verder een rijverbod voor 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Burgum: twee maal onder invloed
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Markt een 36-jarige inwoner van Noardburgum twee keer aangehouden. De man werd even na middernacht onder invloed rijdend in een auto aangetroffen en moest daarom op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 735 ug/l, werd proces-verbaal opgemaakt, is zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod voor 8 uren. Een uur later werd de man door de politie op de Talsmasingel opnieuw rijdend in zijn auto aangetroffen en staande gehouden. Hij werd wederom naar het politiebureau vervoerd waar ditmaal proces-verbaal werd opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden tijdens een rijverbod. Zijn auto werd bovendien in beslag genomen.

Drachten: aanhouding wegens bezit drugs
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op een parkeerplaats aan het Schuttersveld drie inwoners van Drachten aangehouden. De drie, 23, 40 en 31 jaar oud, bleken tijdens een controle in het bezit te zijn van een kleine hoeveelheid cocaïne. Ze werden voor verder onderzoek naar het politiebureau overgebracht.

Nijetrijne: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmorgen tussen 05.15 en 06.15 uur een snelheidscontrole met de lasergun gehouden op de P. Suyvesantweg/N351 naar aanleiding van klachten. Tijdens de controle op deze weg, waar 80 km/u is toegestaan, bleken zes automobilisten meer dan 115 km/u te rijden, met 133 als hoogst gemeten snelheid. Zij werden allen staande gehouden, waarna proces-verbaal tegen hen werd opgemaakt.